Όλα τα προιόντα της κατηγορίας Πάριζα με ημερομηνία παραγωγής μέχρι 27 Μαρτίου 2013  αποσύρει η Νίκας με αφορμή την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ σύμφωνα με την οποία σε δείγμα του προϊόντος «Πάριζα ΝΙΚΑΣ» ανιχνεύθηκε ίχνος DNA αλόγου.

Ο ΕΦΕΤ  σε δείγμα του προϊόντος «Πάριζα ΝΙΚΑΣ» ανίχνευσε ίχνος DNA αλόγου και έβγαλε χθες την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Ο ΕΦΕΤ, έπειτα από έλεγχο βάσει καταγγελίας, προέβη σε δειγματοληψία βραστής πάριζας με την εμπορική ονομασία «Πάριζα Νίκας για τοστ βραστή από φρέσκο χοιρινό κρέας», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Το δείγμα, ήταν από συσκευασία βάρους 3,45 kg (μπαστούνι), έφερε ημερομηνία λήξης 21.6.2013, παρασκευάζεται / συσκευάζεται από την ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ, 22ο χλμ. Αθηνών- Λαμίας, Άγιο Στέφανο. 

Στο εν λόγω προϊόν, βάσει Εργαστηριακής Ανάλυσης, ανιχνεύτηκε DNA αλόγου (στο σύνολο του DNA < 1% και > 0.1%), αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση και οι έλεγχοι συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση με στόχο την προστασία του καταναλωτή.

 Ακολούθως η εταορεία ΝΙΚΑΣ ενημέρωσε  το καταναλωτικό κοινό ότι: 

• Αποσύρει από όλα τα καταστήματα, σε όλη την Ελλάδα τα προϊόντα Πάριζας Νίκας με ημερομηνία λήξης 21 Ιουνίου 2013.
Υπενυμίζεται ότι στα μέσα του μήνα είχε εντοπιστεί  ίχνος DNA αλόγου σε δύο (2) προϊόντα της σειράς “ΝΙΚΑΣ MΟΣΧΑΡΙ”, και η εταιρεία είχε προχωρήσει σε προληπτική απόσυρση όλων των προϊόντων της σειράς από όλα τα σημεία πώλησης στην Ελλάδα. 

 Στην σχετική της ανακοίνωση ανέφερε: 
"H ΝΙΚΑΣ αναγνωρίζει την αναστάτωση που δημιούργησε στο καταναλωτικό κοινό η συγκεκριμένη είδηση. 
Το πρόβλημα αφορά συνολικά τις ευρωπαϊκές διαδικασίες ελέγχου της διατροφικής αλυσίδας. Με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση ποιότητας των προϊόντων ΝΙΚΑΣ, η εταιρεία προχώρησε:
• Στην αγορά μηχανήματος προηγμένης τεχνολογίας ανίχνευσης DNA, ώστε μέσα από εσωτερικούς ελέγχους να εγγυηθεί περαιτέρω
στους καταναλωτές την υγιεινή υψηλών προδιαγραφών και την ασφάλεια των προϊόντων της.
• Στην προληπτική διακοπή της παραγωγής των προϊόντων “ΝΙΚΑΣ ΜΟΣΧΑΡΙ”, μέχρι την ολοκλήρωση των νέων διαδικασιών ελέγχου.