Για πτώση του τζίρου   15%  κάνουν λόγο οι έμποροι σύμφωνα με πληροφορίες καθώς η κρίση και η ύφεση συνεχίζονται καθώς και η συνεχής μείωση του διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματος. Εξάλλου πλέον το δώρο του Πάσχα, για όσους υπάρχει ακόμη, καταβάλλεται μέχρι σήμερα  Μ. Τετάρτη και  δεν αναμένεται να διοχετευτεί στην αγορά στο σύνολό του. 

Φέτος σε σχέση με την περσινή χρονιά, μειωμένη παρουσιάζεται η ζήτηση στην πασχαλινή αγορά καθώς οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερα, αυγά και λαμπάδες αλλά περιορίζουν και το μπάτζετ στα   δώρα για τα βαφτιστήρια.

Σημειώνεται ότι για το εμπόριο η έλευση του Πάσχα είναι καθορισιτκη για τις πωλήσεις τους αφού την περίοδο αυτή πραγματοποιείται το  το 10% του ετήσιου  τζίρου τους.  Οι αβγοπαραγωγοί εκτιμούν ότι το 10% της ετήσιας κατανάλωσης αβγών πραγματοποιείται τον Απρίλιο.  

Εκατομμύρια αβγά και λαμπάδες καταναλώνονται το Πάσχα. Αν και οι έλληνες καταναλωτές να καταλαμβάνουν μία από τις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ των ευρωπαίων όσον αφορά την κατά κεφαλήν κατανάλωση αβγών ετησίως, αλλά εθιμικά τον Απρίλιο, τον μήνα που συνήθως γίνεται ο πασχαλινός εορτασμός, «σπάζουν» συνολικά περίπου 230 εκατομμύρια αβγά.

Αναφορικά με την παραβατικότητα στη διακίνηση το  Πάσχα ανέρχεται στο 10%   και όσον αφορά στις επιχειρήσεις το 36%, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ελέγχων, που διενήργησε το Σώμα Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος. Όπως ανακοινώθηκε, το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος ελέγχων για την εορτή του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς και με σκοπό να προστατεύσει τη Δημόσια Υγεία, τους καταναλωτές από αισχροκέρδειες και τα δημοσιονομικά συμφέροντα του Δημοσίου. Το ΣΔΟΕ διενεργεί συνεχείς ελέγχους διακίνησης αγαθών στην αγορά, τα σύνορα και τα λιμάνια, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητα των προϊόντων για διάθεση στην κατανάλωση, η προέλευση αμνοεριφίων για αποφυγή κερδοσκοπίας και οι συνθήκες διατήρησης, διάθεσης και διακίνησης.

Πρόκειται για παραβάσεις όπως: 

Στα σφαγεία Αιτωλικού αφαιρέθηκαν τα στοιχεία κυκλοφορίας από φορτηγό, γιατί μετέφερε νωπά κρέατα, χωρίς στοιχεία προέλευσης και διακίνησης.

Στις περιοχές Θεσσαλονίκης και Κιλκίς ελέχθησαν φορτία ζωντανών αμνοεριφίων ως προς την προέλευση.

Το ΣΔΟΕ ερευνά υπόθεση ελληνοποίησης βουλγαρικού ηλιελαίου, που φέρει τα εμπορικά σήματα επτά ελληνικών επιχειρήσεων.

«Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό και μεγαλύτερη συχνότητα, τις επόμενες ημέρες, στις κεντρικές αγορές και ιχθυόσκαλες Αθηνών, Θεσσαλονίκης και των λοιπών μεγάλων πόλεων, στα κέντρα διασκέδασης και τους παραδοσιακούς πασχαλινούς προορισμούς», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Μ.Πρωτ,