current views are: 1

2 Μαΐου 2013
Δημοσίευση05:32

Λέτα: Δημοσιονομική εξισορρόπηση με ανάπτυξη- δεν πρέπει να απογοητεύσουμε τους πολίτες

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με το Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande, στο Παρίσι, υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τη Γαλλία για την προώθηση πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Δημοσίευση 05:32’
αρθρο-newpost

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με το Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande, στο Παρίσι, υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τη Γαλλία για την προώθηση πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Η υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης είναι θα πρέπει να είναι η πρώτιστη προτεραιότητα της ΕΕ,υποστήριξε ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός E. Λέτα σε κοινή συνέντευξη τύπου με το Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, στο Παρίσι και  υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τη Γαλλία για την προώθηση πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. επισημαίνοντας πως «δεν θα πρέπει να χαθεί χρόνος». 
Ο Λέτα εξέφρασε την εκτίμηση πως για να καταπολεμηθεί ο «εφιάλτης» της ανεργίας, «μία από τις πρώτες προϋποθέσεις» είναι να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να τυγχάνουν χαμηλότερων επιτοκίων.

«Για τον λόγο αυτό πιστεύουμε πως η τραπεζική ένωση, όπως μόλις τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ, είναι εδώ, την αποφασίσαμε, θα πρέπει να την εφαρμόσουμε και δεν θα πρέπει να χάνουμε χρόνο γι’ αυτό», πρόσθεσε. 

«Είναι το πρώτο μεγάλο σημείο για τη λύση, την επιτυχία, μεταξύ των τεσσάρων» προτεραιοτήτων, μαζί με την «οικονομική, χρηματοπιστωτική και πολιτική ένωση», επεσήμανε ο Λέτα. 

Από την πλευρά του, ο Ολάντ υπογράμμισε πως η «πορεία για την επιστροφή στη δημοσιονομική εξισορρόπηση» θα πρέπει «να προσαρμοσθεί» στην «πραγματικότητα της ανάπτυξης» και πως η ΕΕ οφείλει «να επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα όπως εκείνη που έδειξε για την σταθερότητα στην ευρωζώνη και στην δημοσιονομική σοβαρότητα». 

«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνον η ευρωπαϊκή ιδέα, αλλά και η πολιτική σταθερότητα στις αντίστοιχες χώρες μας», επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος στην ίδια συνέντευξη. 

«Όσον για την δημοσιονομική πορεία, αυτή θα πρέπει να προσαρμοσθεί σ’ αυτό που αποτελεί την πραγματικότητα της ανάπτυξης, και για να αποδείξουμε καλλίτερα πως δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε τίποτε εν σχέσει προς τις υποχρεώσεις μας, να χαλιναγωγήσουμε τις δημόσιες δαπάνες», πρόσθεσε ο Ολάντ, υπερασπιζόμενος τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει για την αναθέρμανση της γαλλικής ανταγωνιστικότητας. 

«Δημοκρατική καταστροφή» 

Μεταξύ άλλων, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα προειδοποίησε για μία «δημοκρατική καταστροφή» που απειλεί την Ευρώπη «εάν οι πολίτες της χάσουν το ηθικό τους» και θα την οδηγήσει να γίνει μία «κακή μητέρα». 

«Θα πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να τους συνδράμει. Εάν αντιθέτως η Ευρώπη απογοητεύσει τους πολίτες, αυτό θα μας φέρει ενώπιον μίας δημοκρατικής καταστροφής», πρόσθεσε ο Λέτα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μέγαρο των Ηλυσίων. 

«Θα πρέπει να δράσουμε κατά τρόπον ώστε να συντονισθούν οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την απασχόληση», σημείωσε ο Λέτα, προσθέτοντας: «εάν δεν διαπιστώσουμε πως Ευρώπη σημαίνει ευημερία, ευκαιρίες, ανάπτυξη, εάν θεωρήσουμε πως η Ευρώπη είναι μία κακή μητέρα, αυτό θα αποτελέσει ένα μεγάλο πρόβλημα για τη δημοκρατία, επειδή οι πολίτες θα αντιδράσουν ενάντια σε αυτήν την Ευρώπη -κακή μητέρα», επέμεινε ο Λέτα. Όπως είπε, «αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που μπορούμε να αντλήσουμε από την ιταλική εμπειρία: θα πρέπει η Ευρώπη να βοηθήσει τον κόσμο, δεν θα πρέπει να τον φέρει σε δύσκολη θέση». 

Ο Ολάντ από την πλευρά του προσυπέγραψε τις απόψεις του συνομιλητή του και τόνισε πως «αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνον η ευρωπαϊκή ιδέα, αλλά η πολιτική σταθερότητα στις αντίστοιχες χώρες μας». «Θα πρέπει να βρούμε ορισμένως έναν συμβιβασμό πέρα απ’ όλα όσα μας χωρίζουν, ή επίσης πέρα από τις διαφορετικές καταστάσεις μεταξύ χωρών, όπως φερ’ ειπείν τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία», πρόσθεσε.
“Δεν μπορούμε να έχουμε μία Ευρώπη όπου όλοι πέφτουν προς τα κάτω και μόνο λίγες χώρες τα πηγαίνουν καλά. Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε μία συμφωνία και ότι η Γαλλία και η Ιταλία μαζί θα κάνουν επιλογές που θα βοηθήσουν την Ευρώπη”, κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

 

 


σχετικα αρθρα