Η Ιαπωνία, παραδοσιακά ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους του Ιράν, έχει μειώσει τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου κατά 40% τα τελευταία πέντε χρόνια, δήλωσε Ιάπωνας αξιωματούχος την Πέμπτη υπογραμμίζοντας την επίδραση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Ερωτηθείς για τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου της Ιαπωνίας, ο Yutaka Yokoi, αξιωματούχος του υπουργείου εξωτερικών, δήλωσε πως γίνονται «μικρότερες… Έχουμε μειώσει τις εισαγωγές την τελευταία 5ετία κατά 40% από το Ιράν λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ».

Πέρυσι, η Ουάσιγκτον απαγόρευσε τις συναλλαγές στο πετρέλαιο με την κεντρική τράπεζα του Ιράν στο πλαίσιο των ευρύτερων υφιστάμενων κυρώσεων ώστε να ασκήσει πιέσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Η κίνηση ανάγκασε τις ασιατικές χώρες να μειώσουν τις αγορές με αντάλλαγμα να μια εξαίρεση που τους επιτρέπει να συναλλάσσονται με την κεντρική τράπεζα.

Οι πωλήσεις της Τεχεράνης στην Ασία – την τελευταία μεγάλη αγορά μετά τα εμπάργκο των ΗΠΑ και της Ε.Ε. – έχουν πληγεί επίσης από την απαγόρευση από την Ε.Ε. για την ασφάλιση της ναυτιλιακής μεταφοράς ιρανικού πετρελαίου και από τις διεθνείς κυρώσεις στον εμπορικό τραπεζικό κλάδο του Ιράν.

Ανεξάρτητοι ειδικοί και Ιρανοί βουλευτές έχουν δηλώσει πως οι εξαγωγές πετρελαίου έχουν μειωθεί περίπου στα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τουλάχιστον 2,2 εκατ. βαρέλια στις αρχές του 2012.

Ο Yokoi, ο οποίος μίλησε σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Shinzo Abe στα ΗΑΕ και στη Σ. Αραβία, τόνισε πως περισσότερο από το 80% των εισαγωγών πετρελαίου της Ιαπωνίας προέρχονται από τη Μέση Ανατολή.

capital.gr/Dow Jones Newswires