Η Σλοβενία δανείστηκε σήμερα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις διεθνείς αγορές για να στηρίξει τις τράπεζές της και να απομακρύνει το ενδεχόμενο ενός σχεδίου διάσωσης, προβαίνοντας τελικά σε μια έκδοση ομολόγων που είχε αναστείλει πριν από δύο ημέρες, λόγω της υποβάθμιση του αξιόχρεού της από τον οίκο Moody΄s. 

Τα ομόλογα αυτά θα χρηματοδοτήσουν την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Άλενκα Μπράτουσεκ τουλάχιστον ως το τέλος του έτους και θα της δώσουν το χρόνο για να προχωρήσει στην επιβολή αντιδημοτικών περικοπών στις δαπάνες και την ιδιωτικοποίηση ορισμένων από τις κρατικές εταιρείες, η οποία έχει καθυστερήσει για πολύ καιρό. 

Ωστόσο η έκδοση ομολόγων μπορεί να φέρει και το αντίθετο αποτέλεσμα στην μικρή αυτή χώρα της ευρωζώνης των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς μπορεί στην ουσία να αμβλύνει τις πιέσεις στον τετρακομματικό συνασπισμό της Μπράτουσεκ να επιβάλει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις, εκτίμησαν αναλυτές. 

"Αυτό είναι βραχυπρόθεσμα θετικό, κερδίζουμε χρόνο, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να επαναπαυθεί στις δάφνες της. Χρειαζόμαστε να δούμε ένα φιλόδοξο μοντέλο μεταρρυθμίσεων και η Σλοβενία χρειάζεται να αλλάξει ολόκληρο το οικονομικό της μοντέλο", δήλωσε ο Τίμοθι Ας, αναλυτής στην Standard Bank. 

Η Σλοβενία ανέβαλε την έκδοση ομολόγων της την Τρίτη μετά την υποβάθμισή της σε Ba1 από Baa2 από τον Moody΄s.