Την πρώτη θετική έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έγραψαν οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του μνημονίου το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναγνωρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης για σταθεροποίηση της οικονομίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» δύο απο τις κύριες θετικές παρατηρήσεις που έκαναν οι τεχνοκράτες του ταμείου είναι η δημιουργία κέντρου ελέγχου των μεγάλων επιχειρήσεων και η αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. 

Ωστόσο, ζητούν να επιταχυνθούν οι έλεγχοι σε ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων, που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αλλά και των τεχνοκρατών του ΔΝΤ ελλοχεύει ο κίνδυνος για φοροδιαφυγή. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ ζητεί από τη διοίκηση τη υπουργείου Οικονομικών να βελτιωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες (και όχι οι νομοθετικές) για την είσπραξη των οφειλών. 

Στην έκθεση τονίζεται ότι η είσπραξη φόρων ναι μεν καθυστερεί, ωστόσο, έχουν ενισχυθεί τα αρμόδια τμήματα με ομάδες εξειδικευμένων και αφοσιωμένων υπαλλήλων. Επίσης, γίνεται θετική αναφορά για τη διαγραφή μη εισπράξιμων χρεών, ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική.