Μείωση της ύφεσης και επιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά και παράλληλη άνοδο της ανεργίας προβλέπει για το 2014 το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο της Ιταλίας, Istat.

 

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά την ανεργία, το Istat προβλέπει ότι από το φετινό 11,9%, το 2014 θα ανέλθει στο 12,3%.

 

Το δε ΑΕΠ της χώρας φέτος αναμένεται να υποχωρήσει κατά 1,4% και να αυξηθεί το επόμενο έτος κατά 0,7%, σύμφωνα με το Istat.

 

Τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης της Ρώμης είναι σαφώς πιο αισιόδοξα: εκτιμάται ότι η άνοδος του ΑΕΠ το 2014 θα αγγίξει το 1,4%.

 

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες των ιταλικών οικογενειών, το ινστιτούτο στατιστικής της χώρας προβλέπει ότι φέτος θα περισταλούν κατά 1,6% και ότι του χρόνου θα αρχίσουν και πάλι σταδιακά να αυξάνονται, κατά ποσοστό 0,4%.

 

Στο μεταξύ ο Τζουζέπε Βέγκας, επικεφαλής του Οργανισμού Ελέγχου των Χρηματιστηριακών Συναλλαγών Consob, από το Μιλάνο, σήμανε νέο συναγερμό κατά της λιτότητας:

 

«Ο κύριος εχθρός μας είναι η έλλειψη εργασίας και οι επιχειρήσεις που κλείνουν. Προσοχή: μια λιτότητα χωρίς ελπίδα μπορεί να μετατραπεί σε πυροκροτητή μιας γενικευμένης κρίσης».

 

Σύμφωνα με τον Βέγκας, «απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική εξυγίανση είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και για τον λόγο αυτόν χρειάζεται μια πιο βαθμιαία προσέγγιση από αυτήν που προβλέπεται σήμερα από το Σύμφωνο Σταθερότητας» .