current views are: 1

6 Μαΐου 2013
Δημοσίευση13:54

ΔΝΤ: Παραμένει υψηλό το χρέος της Ελλάδας

Υψηλό παραμένει το χρέος της Ελλάδας, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού δανειακού προγράμματος, υπογραμμίζοντας ωστόσο τις προόδους που έκανε η χώρα μας στον τομέα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της.

Δημοσίευση 13:54’
αρθρο-newpost

Υψηλό παραμένει το χρέος της Ελλάδας, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού δανειακού προγράμματος, υπογραμμίζοντας ωστόσο τις προόδους που έκανε η χώρα μας στον τομέα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της.

Υψηλό παραμένει το χρέος της Ελλάδας, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού δανειακού προγράμματος, υπογραμμίζοντας ωστόσο τις προόδους που έκανε η χώρα μας στον τομέα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ελλάδα έχει σημειώσει «εξαιρετική» πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος από το 2010, καθώς το πρωτογενές της αποτέλεσμα, θα εμφανίσει βελτίωση κατά 10% έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, η έκθεση επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει  περιορίσει σημαντικά το κενό ανταγωνιστικότητας. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν βοηθήσει στην αναπροσαρμογή των ονομαστικών μισθών και της παραγωγικότητας στο επίπεδο επιχείρησης.

Μνεία γίνεται και στο γεγονός ότι διατηρήθηκε σύμφωνα με το Ταμείο η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου, παρά τις σημαντικές ζημιές από την αναδιάρθρωση χρέους και τη μεγάλη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης.

Τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα, επισημαίνει το Ταμείο, αποτελούν απόδειξη της πολύ ισχυρής και επίμονης αποφασιστικότητας από μέρους της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της να κάνουν ό, τι χρειάζεται για να επανέλθει η Ελλάδα σε βιώσιμη κατάσταση στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

«Καταπολεμήστε τη φοροδιαφυγή  και ανοίξτε τα κλειστά επαγγέλματα»

Το ΔΝΤ τονίζει πως η Ελλάδα έχει κάνει εξαιρετική πρόοδο στη μείωση των δαπανών αλλά το έχει επιτύχει μέσω «υφεσιακών καναλιών». Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, οι ανεπαρκείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καταδεικνύουν ότι η προσαρμογή επιτεύχθηκε, κυρίως μέσω διόδων ύφεσης και μέσω άνισης κατανομής του βάρους προσαρμογής, ξεχωρίζοντας τρία προβλήματα:

-Πολύ μικρή πρόοδος επιτεύχθηκε στην αντιμετώπιση της  φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πληρώνουν το δικό τους μερίδιο, κάτι που οδήγησε το πρόγραμμα να εξαρτάται υπερβολικά από τις περικοπές δαπανών και την αύξηση των φόρων σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

-Ενώ οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν επιφέρει αξιοσημείωτη μείωση των ονομαστικών μισθών, αυτό έχει σε πολύ περιορισμένο βαθμό αποτυπωθεί σε χαμηλότερες τιμές, λόγω της αποτυχίας στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και γενικότερα στο άνοιγμα αγορών στον ανταγωνισμό.

-Αν και η εξισορρόπηση της οικονομίας συνδέθηκε με αύξηση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως στους νέους, ο υπερστελεχωμένος δημόσιος τομέας έχει διασωθεί, εξαιτίας της προκατάληψης των απολύσεων.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αποφασιστικές διορθωτικές αλλαγές απαιτούνται σε κάθε ένα από τους προαναφερόμενους τομείς, προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά και να επιτευχθεί μια πιο ισορροπημένη κατανομή του βάρους προσαρμογής.

Για τη δημοσιονομική προσαρμογή, αναφέρεται ότι παραμένουν σημαντικές προκλήσεις. Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα χρειαστεί να εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα έως το 2016 ώστε να πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ χωρίς ωστόσο να υπάρχει το περιθώριο για νέους φόρους και νέες περικοπές των δαπανών των υπουργείων.

Οι βασικές προτεραιότητες που θέτει το ΔΝΤ

Στην έκθεση του ΔΝΤ καταγράφονται ως βασικές τρεις προτεραιότητες οι πιο κάτω:

1) Η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης.

2) Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

3)Η διατήρηση και ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας.

Στην έκθεση παράλληλα, τονίζεται ότι για να προχωρήσει με ισχυρούς ρυθμούς η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, να αναζωογονηθούν οι εξαγωγές, να γίνει ευκολότερη η προσέλκυση επενδύσεων, να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και να επιταχυνθεί η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνοντας ότι «η ισχυρή και σταθερή πολιτική δέσμευση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση».

Εξάλλου το ΔΝΤ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών που θα περάσουν στο ΤΧΣ το συντομότερο δυνατό.

«Ιδιαίτερα υψηλό το χρέος»

Ωστόσο, το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει «ιδιαίτερα υψηλό», σύμφωνα με το ΔΝΤ και ως εκ τούτου, «οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους είναι καλοδεχούμενες», με το Ταμείο να προειδοποιεί πως θα απαιτηθεί και νέα ελάφρυνση.

Παράλληλα, το Ταμείο προειδοποιεί πως δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες αυξήσεις φόρων στην Ελλάδα, εφιστώντας ταυτόχρονα την προσοχή πως «η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες δημοσιονομικής φύσεως προκλήσεις».


σχετικα αρθρα