Ανακοινώθηκε και επισήμως χθες, Δευτέρα του Πάσχα, το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα  προκειμένου να ανταποκριθεί στο ενδιαφέρον κινέζων επενδυτών για την ελληνική οικονομία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί επισήμως την Κίνα στις 15 - 19 Μαΐου, μετά από πρόσκληση του Κινέζου ομολόγου του, Λι Κεκιάνγκ.

Τον Σαμαρά θα συνοδεύσει ομάδα 60 περίπου επιχειρηματιών, ενώ στο "τραπέζι" των συζητήσεων με τους Κινέζους επενδυτές αναμένεται να βρεθούν οι τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού και των μεταφορών, αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις λιμανιών και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Οπως επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στο ΒΗΜΑ «οι Κινέζοι νιώθουν καλά μαζί μας, θεωρούν ότι οι Ελληνες τους αντιμετωπίζουμε φιλικά, νιώθουν ασφάλεια και έχουν πεισθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας κόμβος εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη».
Ο κ. Στουρνάρας πιστεύει ότι το ενδιαφέρον των Κινέζων είναι πραγματικό και ελπιδοφόρο, όπως λέει. Πρόσφατα δέχθηκε στο γραφείο του εκπροσώπους του Σεν Τζεν, του τέταρτου σε μέγεθος αεροδρομίου της Κίνας, οι οποίοι εξεδήλωσαν επισήμως το ενδιαφέρον τους για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Μάλιστα διευκρίνισαν ότι θέλουν να αναδείξουν το αεροδρόμιο και την ευρύτερη περιοχή των Σπάτων ως ισχυρή επιχειρηματική βάση διακίνησης προϊόντων σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αποθηκευτικούς χώρους, σχήματα συναρμολόγησης τεχνολογικών αγαθών και να μετατρέψουν όλη την περιοχή σε κόμβο διεθνούς εμπορίου.
«Αν όντως προχωρήσουν στην εξαγορά του αεροδρομίου από τη γερμανική Χόχτιφ και προωθήσουν το επενδυτικό σχέδιό τους τότε θα μιλάμε για πραγματικές ευκαιρίες ανάπτυξης» υπογραμμίζει ο κ. Στουρνάρας. Αλλά δεν είναι το μόνο δείγμα κινεζικού ενδιαφέροντος. Τις προηγούμενες ημέρες δέχθηκε στο γραφείο του τον κ. Λιου Ζονγκτιάν, πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας αλουμινίου China Zhongwang Holdings Limited και θεωρούμενο «βασιλιά του αλουμινίου» της Κίνας, με τον οποίο συζήτησε επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα. Η πολυμελής πολυεθνική αντιπροσωπεία είχε επίσης επαφές με ισχυρούς ελληνικούς ομίλους όπως αυτούς της Βιοχάλκο του κ. Στασινόπουλου και της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» του κ. Μυτιληναίου. Και έτσι αποδίδει εξαιρετική σημασία στο επερχόμενο ταξίδι του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα.
Γενικώς ο κ. Στουρνάρας πιστεύει ότι διαμορφώνονται πλέον οι προϋποθέσεις για υποδοχή επενδυτών από την Ασία και εκτιμά πως όταν εξελιχθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα φανεί πόσο μπορεί να διεθνοποιηθεί η ελληνική οικονομία.
Υπολογίζει ότι το ενδιαφέρον από ασιάτες επενδυτές για τα περιφερειακά αεροδρόμια και τα λιμάνια θα είναι ισχυρό. Και ακόμη προσβλέπει στο ενδιαφέρον Γερμανών, Γάλλων και Ρώσων για τις εταιρείες υδάτων, την εκμετάλλευση των σκουπιδιών και τον κλάδο της ενέργειας.