Την αποτίμηση του νέου σχεδίου λιτότητας της κεντροδεξιάς πορτογαλικής κυβέρνησης, θα αποτιμήσει η Τρόικα από σήμερα. Το σχέδιο  προβλέπει κυρίως εθελούσια έξοδο για 30.000 δημοσίους υπαλλήλους σε σύνολο περίπου 700.000. Η έγκριση του σχεδίου από την τρόικα των πιστωτών θα επιτρέψει την αποδέσμευση νέας δόσης ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ του πακέτου διάσωσης της χώρας.

«Η τεχνική αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Λισαβόνα για να αναλύσει μαζί με την κυβέρνηση τα μέτρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός» Πέδρου Πάσους Κοέλιου την περασμένη Παρασκευή, αναφέρει η πορτογαλική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε λεπτομερώς σε ομιλία του την Παρασκευή τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνησή του για την εξοικονόμηση 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ με χρονικό ορίζοντα το 2015.

Ήταν η «απάντηση» της κυβέρνησης στην ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο μέτρων που είχε πάρει προ μηνών η κυβέρνηση, μία ακύρωση που προκάλεσε δημοσιονομικό κενό το οποίο η κυβέρνηση Κοέλιο θα καλύψει με μέτρα.

Η πορτογαλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το 2013 κατά 2,3% και η ανεργία να ξεπεράσει το 18%.