Καθοδική ήταν η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας, τους τρεις πρώτους μήνες του 2013, φτάνοντας τα 2,2 εκατ. επιβάτες και σημειώνοντας πτώση - 7,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2012.

 Με την κρίσιμη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της κρίσης της ευρωζώνης να συνεχίζονται  η επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών  το πρώτο τρίμηνο του 2013 ανήλθε σε 2,2 εκ. μειωμένη κατά 7,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

 Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα αντανακλά τη μειωμένη ταξιδιωτική κίνηση των Ελλήνων, τη μειωμένη ελκυστικότητα της πόλης για τους ξ΄νεους ταξιδιώτες,τη μείωση των προσφερόμενων συχνοτήτων  από εγχώριους και ξένους αερομεταφορείς, κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου .Σημειώνεται ωστόσο, ότι  από το Φεβρουάριο, καταγράφεται σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον Ιανουάριο, με την πτώση να μειώνεται από -10,6% σε -6,4%, τάση που συνεχίστηκε και το Μάρτιο (-6,5%). Οι διεθνείς επιβάτες, συνολικά στο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 7,4%, παρουσιάζοντας πάντως περιορισμό των απωλειών από Ιανουάριο (-11,5%) έως το Μάρτιο (-3,6%).

Νέα πτώση κατέγραψε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών στην επιβατική του κίνηση για τον Ιανουάριο του 2013. Συγκεκριμένα, οι αριθμός των διακινούμενων επιβατών του αεροδρομίου, μειώθηκε κατά 10,6% και διαμορφώθηκε στους 713.000 επιβάτες, έναντι των 798.000 επιβατών για τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους.
Οι απώλειες αυτές αφορούν την κίνηση εσωτερικού και εξωτερικού, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 9,1% και 11,5% αντίστοιχα.
Η μείωση της επιβατικής κίνησης οφείλεται κυρίως στην δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, και όχι μόνο, αλλά και στην μείωση του αριθμού των πτήσεων που παρέχονται από ελληνικούς και ξένους αερομεταφορείς. Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο του 2013 έγιναν 9.401 πτήσεις έναντι 10.934 πέρυσι. Ο αριθμός των διεθνών πτήσεων μειώθηκε κατά 19,5%, ενώ στις πτήσεις εσωτερικού η μείωση ήταν της τάξης του 7,3%.

 Παρόλα αυτά, υπάρχει αισιοδοξία για τη θερινή περίοδο, καθώς αρκετοί ξένοι τουριστικοί πράκτορες υπολογίζουν ότι θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, κυρίως από τις ευρωπαϊκές χώρες.