Στο Eurogroup της 13ης Μαΐου ρίχνει όλο το βάρος της η κυβέρνηση, μετά και την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ την Μ. Παρασκευή.

Η Αθήνα θα επιδιώξει στο συγκεκριμένο Eurogroup, να εγκριθεί η εκταμίευση όλης της δόσης των 4,2 δισ. ευρώ από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα μεγαλύτερου μέρους του μεριδίου των 3,2 δισ. ευρώ  από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς έως τις 31 Μαΐου έχει προβλεφθεί να εκταμιευτεί μόνο το 1,8 δισ. ευρώ.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για ακόμη μία φορά για την ελληνική πλευρά, καθώς οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή των δόσεων, επιβαρύνουν περαιτέρω τον προϋπολογισμό. Ήδη τα έσοδα του πρώτου τριμήνου παρουσιάζουν απόκλιση περίπου 350 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου με αποτέλεσμα να υπάρχει προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο.

«Αγκάθι» η λήξη ομολόγων 5,6 δισ. ευρώ

Τον μεγάλο πονοκέφαλο της κυβέρνησης αποτελεί ο τρόπος αποπληρωμής από τη χώρα μας ομολόγων αξίας 5,6 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τρόπους για να αποφευχθούν οι όποιες καθυστερήσεις.

Στελέχη του υπουργείου εκτιμούν πως η εκταμίευση του μεριδίου της Ε.Ε. θα εγκριθεί στο Eurogroup της 13ης Μαΐου και τα υπόλοιπα 1,4 δισ. ευρώ που χρειάζονται για την αποπληρωμή των ομολόγων θα καλυφθούν είτε κάνοντας χρήση των ταμειακών αποθεμάτων είτε με έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα έντονη ήταν η φημολογία πως η ελληνική πλευρά θα υποβάλλει αίτημα στο Eurogroup για να λάβει την δόση του δεύτερου τριμήνου 2013 ύψους 3,2 δισ. ευρώ υπό την μορφή δάνειου – γέφυρα, προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογα της ΕΚΤ. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε προ ημερών τις εν λόγω φήμες.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα καταφύγει στη διενέργεια έκτακτης έκδοσης έντοκων γραμματίων με στόχο τη συγκέντρωση ποσού που ίσως ξεπεράσει και τα 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, αφού οι τράπεζες με την ανακεφαλαιοποίησή τους θα αναγκαστούν να δεσμεύσουν κεφάλαια αντί τα χρήματα να διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία.

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την επόμενη αξιολόγηση

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη Ιουνίου.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει στείλει αυστηρό μήνυμα σε όλους του υπουργούς του να είναι σε εγρήγορση καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η διαπραγμάτευση να διαρκέσει μόλις λίγες ημέρες και να μην υπάρξει νέο θρίλερ, όπως έγινε κατά την τελευταία επίσκεψη.

Κατά την επόμενη επίσκεψή τους οι ελεγκτές θα επικεντρωθούν κυρίως στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στην πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Παράλληλα, θα πρέπει να έχουν αναλάβει καθήκοντα οι 2.000 φορολογικοί ελεγκτές.

Στον τομέα των τραπεζών, μέχρι τα τέλη Ιουνίου  θα πρέπει να έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και οι μη συστημικές τράπεζες, ενώ σε συνεργασία με διεθνείς ελεγκτές, οι τράπεζες θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη μελέτη για τα προβληματικά δάνεια στα χαρτοφυλάκιά τους.

 Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται και η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη μείωση των εισφορών σε Ταμεία Κύριας Ασφάλισης, όπου οι εισφορές είναι υψηλότερες από τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα, όπως για παράδειγμα της ΔΕΗ, αλλά και Ειδικών Ταμείων, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται και η θεσμοθέτηση του νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού.

Αγγελική Κιλιντζόγλου