Κύπρος: Επικυρώνεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου

Κύπρος: Επικυρώνεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου

Αύριο αναμένεται να επικυρωθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) η αποδέσμευση της πρώτης δανειακής δόσης ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, από το συνολικό δάνειο των 10 δισ. ευρώ που θα παραχωρηθεί στην Κύπρο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.


Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι τα χρήματα θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις, η μία εντός του Μαΐου και η άλλη εντός του Ιουνίου. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τον Ιούνιο λήγουν μεγάλα δάνεια και ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότησή τους. Μεταξύ άλλων λήγει η έκδοση ευρωομολόγων συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς για την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία με την Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία διαφοροποιεί την αποπληρωμή, προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νωρίτερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το επιτόκιο θα μειωθεί από 4,5% σε 2,5% και το δάνειο θα αποπληρωθεί σε δόσεις, αρχίζοντας από το 2018, αντί της αρχικής ημερομηνίας λήξης που είναι το τέλος του 2016.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο