Σήμερα αναμένεται να επικυρωθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) η αποδέσμευση της πρώτης δανειακής δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ, από το συνολικό δάνειο των 10 δισ. ευρώ που θα δοθεί στην Κύπρο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Χάρης Γεωργιάδης. 


Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, τα χρήματα θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις, η μία εντός του Μαΐου και η άλλη εντός του Ιουνίου. Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τον Ιούνιο λήγουν μεγάλα δάνεια και ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότησή τους. Μεταξύ άλλων λήγει η έκδοση ευρωομολόγων συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς για την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία με τη Ρωσία, η οποία διαφοροποιεί την αποπληρωμή, προς όφελος της Κύπρου. 

Νωρίτερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρ Παπαδόπουλος, είχε επισημάνει ότι θα αποσταλεί, πιθανόν σήμερα, επιστολή στη Μόσχα, με την οποία η Λευκωσία θα ζητά επισήμως την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, και συγκεκριμένα την εξόφλησή τους σε δόσεις από το 2018, έναντι αρχικής προθεσμίας για το 2016, καθώς και τη μείωση του επιτοκίου από το 4,5% στο 2,5%.