Σε ανοδική τροχιά παραμένουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάρη στο αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών, το οποίο αναζωπυρώθηκε μετά τα ισχυρά στοιχεία για το εμπόριο στην Κίνα.

Στις 10.04 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης EURO STOXX 50 υποχωρούσε ελαφρώς κατά 0,17% στις 2.764,25. Στο Λονδίνο, ο FTSE ενισχυόταν οριακά στις 6.561,21 μονάδες, ο γαλλικός CAC σημείωνε άνοδο 0,20% στις 3.929,34 μονάδες και ο DAX  στη Φρανκφούρτη ενισχυόταν κατά 0,15% στις 8.193,69 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης STOXX Europe 600 Basic Resources που αφορά στον κλάδο φυσικών πόρων και περιλαμβάνει τις μετοχές των εταιρειών εξόρυξης και των εμπορευμάτων ενισχυόταν κατά 0,9%. Από την αρχή του έτους έως τα μέσα Απριλίου, ο κλάδος εξορύξεων υποχωρούσε κατά 25%, αλλά έκτοτε έχει ανακάμψει σημειώνοντας άνοδο άνω του 10%.

«Οι εξορυκτικές εταιρείες έχουν πιάσει πάτο, οι ρευστοποιήσεις έχουν επιβραδυνθεί και τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται κάποια στήριξη», σχολιάζει στο Reuters ο Ίοαν Σμιθ από τη Knight Capital, ο οποίος ωστόσο διατυπώνει επιφυλάξεις σχετικά με την ποιότητα των κινεζικών στοιχείων.

«Στις μετοχές του εξορυκτικού κλάδου αλλά και γενικότερα στην αγορά παρατηρείται μια τάση από τους επενδυτές να αγοράζουν [μετοχές] από τον φόβο μήπως χάσουν τα κέρδη… Αλλά εάν ψάξει κανείς βαθύτερα τα νούμερα, θα διαπιστώσει κάποια παραπλανητικά στοιχεία».