Το δικαίωμα να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και να συγκρίνουν τις χρεώσεις, θα έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, σύμφωνα με προτάσεις που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Η Κομισιόν επιδιώκει να κάνει πιο εύκολο για τους πελάτες ανά την Ευρώπη να συγκρίνουν τις χρεώσεις και να αλλάξουν τράπεζα εάν το επιθυμούν.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να ανοίξουν λογαριασμό σε άλλη χώρα της ΕΕ από αυτή που διαμένουν.

Μόνο η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ιταλία έχουν σχετική νομοθεσία με την οποία διασφαλίζεται ότι όσοι ευρωπαίοι πολίτες το επιθυμούν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τράπεζα και να ανοίξουν έναν λογαριασμό.

Η Κομισιόν ελπίζει να μειώσει τον αριθμό των ατόμων που δεν διαθέτουν κανέναν τραπεζικό λογαριασμό. Σύμφωνα με υπολογισμούς οι πολίτες άνω των 15 ετών σε όλη την ΕΕ που δεν διαθέτουν λογαριασμό σε κάποια τράπεζα ανέρχονται στα 58 εκατομμύρια.

«Διευκολύνοντας την σύγκριση των χρεώσεων και την αλλαγή των τραπεζικών λογαριασμών, ευελπιστούμε να δούμε καλύτερες προσφορές από τις τράπεζες καθώς και χαμηλότερο κόστος» δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ.