Η τιμή πώλησης του φυσικού αερίου την επομένη της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ θα έπρεπε να είναι το σημαντικότερο κριτήριο για την επιλογή του αγοραστή της και όχι η εθνικότητά του, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Μυτιληναίος πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου στη σημερινή Γενική Συνέλευση, τονίζοντας ότι το   φυσικό αέριο είναι καύσιμο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις και κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας. 
Για την ελληνική οικονομία γενικά,   ο κ. Μυτιληναίος εμφανίστηκε έστω και πολύ συγκρατημένα αισιόδοξος ότι το 2013 αναφέροντας ότι μπορεί να είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης το 2013  και ότι από το 2014  να δούμε έστω και μικρή σταθεροποίηση και ανάπτυξη αλλά και υποχώρηση της ανεργίας.  
Οσον αφορά το φυσικό αέριο, τόνισε έχουμε το πιο ακριβό αέριο στην Ευρώπη, καθώς οι τιμές αγοράς του αερίου από τους προμηθευτές της ΔΕΠΑ είναι οι υψηλότερες, στην Ευρώπη, τα περιθώρια κέρδους της ΔΕΠΑ είναι επίσης τα υψηλότερα, οι φόροι είναι οι μεγαλύτεροι στην Ε.Ε. ενώ και το κόστος δικτύου είναι πολύ ακριβό και αυτό μειώνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας. Ο ΔΕΣΦΑ, σημείωσε έχει τις υψηλότερες  τιμές δικτύου για  να έχει καλή κερδοφορία καθώς επίκειται η αποκρατικοποίηση, με αποτέλεσμα να πνίγει την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα για να εισπραχθούν μερικά εκατομμύρια από την αποκρατικοποίηση.

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και οι φόροι εξανεμίζουν όλη την  εξοικονόμησης κόστους που καταφέρνει η Αλουμίνιον Ελλάδος εφαρμόζοντας το πρόγραμμα «Μέλλον» το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί φέρνοντας πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα περιορισμό του κόστους. Η Αλουμίνιον κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τα κοστολόγιά της γεγονός που την έχει βοηθήσει καθοριστικά στο εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον της αγοράς αλουμινίου.  
Ο όμιλος στην προσπάθεια να μειώσει το κόστος φυσικού αερίου προμηθεύεται το υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG. To πρώτο φετεινό φορτίο   LNG ήρθε  για λογαριασμό του ομίλου το Μ.Σάββατο  σε τιμή 20% χαμηλότερη από τις τιμές της ΔΕΠΑ.

 Σε σχέση με τα χρέη ΛΑΓΗΕ, ΑΔΜΗΕ , ΔΕΠΑ ο όμιλος Μυτιληναίος έχει ζητήσει και έχει προτείνει – όπως και οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί – να εκχωρηθούν στη ΔΕΠΑ τα ανεξόφλητα τιμολόγια του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ στη ΔΕΠΑ. Σημειώνεται ότι όπως ανακοινώθηκε προς τους μετόχους ο όμιλος θα κινηθεί νομικά για τη διεκδίκηση των τόκων από τις υπερήμερες οφειλές που έχουν ο ΑΔΜΗΕ και ο ΛΑΓΗΕ προς την εταιρεία Protergia. Εξάλλου ήδη δόθηκαν στην εταιρεία από τον ΑΔΜΗΕ περίπου 60 εκατ. ευρώ τα οποία και καταβλήθηκαν στη ΔΕΠΑ.

Αναφορικά με τα σχέδια δραστηριοποίησης στη λιανική μετά την απελευθέρωσή της την 1η Ιουλίου, ο αρμόδιος εκ μέρους της Protergia κ.Μπενρουμπή ανέφερε ότι αν και πραγματοποιείται η προετοιμασία, όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθούν οι όροι στην αγορά.

MYTCO με έδρα την Ελβετία

Η διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων του ομίλου παραμένει  στόχος  και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε η ίδρυση της νέας θυγατρικής MYTCO με έδρα την Ελβετία, η οποία και ξεκινά τη δραστηριότητά της ήδη στο β τρίμηνο του έτους. Με την 100% θυγατρικής του ομίλου θα πραγματοποιούνται όλες οι διεθνείς εμπορικές δραστηριότητες, γεγονός που θα διευκολύνει σημαντικά και στο κομμάτι της χρηματοδότησης, αφού ούτως ή άλλως σημαντικό κομμάτι των πωλήσεων (μεταλλουργία, ΜΕΤΚΑ) πραγματοποιείται στο εξωτερικό.

ΜΕΤΚΑ

Μιλώντας για τη  ΜΕΤΚΑ ο κ. Ε. Μυτιληναίος τη χαρακτήρισε «μηχανή παραγωγής κερδών του ομίλου». Ο κ. Ι. Μυτιληναίος  σημείωσε ότι η εταιρεία φέρνει σε πέρας έργα ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες αλλά και να ανοίγει νέες αγορές όπως η Αλγερία. Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι εφόσον εξορθολογιστεί και η αγορά των αυτοχρηματοδοτούμενων και συγχρηματοδοτούμενων έργων στην Ελλάδα, τότε η ΜΕΤΚΑ θα μπορέσει να διαδραματίσει ρόλο σε ένα νέο υγιές περιβάλλον αγοράς.

Τέλος επεσήμανε ότι η ρευστότητα του ομίλου είναι 250 εκ. ευρώ και του επιτρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενος, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στο σημερινό δυσχερές οικονομικό περιβάλλον.

Μ.Πρωτονοταρίου