Ενα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που θα περιλαμβάνει στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης και εκπάιδευσης, πιλοτικά προγράμματα που θα στοχεύουν στην επιμήκυνση των επιδομάτων ανεργίας και θα εξασφαλίζουν ένα μίνιμουμ ενισχυτικού εισοδήματος καθώς και ένα πρόγραμμα που θα παρέχει πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγεία για τους μη ασφαλισμένους, σχεδιάζει να υποστηρίξει η ΕΕ προκειμένου να ενισχύσει τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο στην Ελλάδα.

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο δράσεων που θα ξεκινήσει η Ευρώπη προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο διάσπασης, να προσεγγίσει του Ευρωπαίους κα να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της στο σύνολο των λαών των κρατών μελών της που πλέον εμφανώς την αμιφισβητούν και δε μοιράζονται πια το ευρωπαϊκό όραμα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου θα προτείνει συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου να αποδείξει ότι οι ΟΝΕ δεν αφορά μόνο την οικονομία αλλά και τους λαούς.

Την ίδια στιγμή η «Κομισιόν επεξεργάζεται προτάσεις για το πώς θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας και πώς θα αναπτύξει την κοινωνική της πολιτική στο πλαίσιο στης ΟΝΕ. Η αναμόρφωση της ΟΝΕ πρέπει να προχωρήσει βήμα βήμα με κινήσεις που θα ενισχύσουν την νομιμοποίησή της και την υπευθυνότητά της στα μάτια των Ευρωπαίων. Η Κομισιόν θα έχει έτοιμες τις θέσεις της για την κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ οι οποίες και θα υιοθετηθούν στις αρχές Ιουνίου» αναφέρει ο Επίτροπος για την Εργασία και τα Κοινωνικά Θέματα Andor Laszlo.

 

Ανεργία: Θα αυξηθεί σε 7 από τις 14 χώρες της Ευρωζώνης το 2014

Τα δεδομένα των ερευνών είναι αμείλικτα. Πλέον μόνο το 30% των Ευρωπαίων πολιτών τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, ενώ 30% είναι απολύτως αρνητικό. Η οικονομική κρίση και ο τρόπος που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την έχουν αντιμετωπίσει, το μεγάλο κοινωνικό κόστος που φέρνει για τους πολίτες και η έλλεψη σχεδιασμού και η απαισιοδοξία για την επόμενη μέρα είναι οι κύριοι λόγοι πίσω από την αρνητική στάση των πολιτών. Ο φόβος διάσπασης κατακλύζει πλέον τους αξιωματούχους αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που φοβούνται την αντίδραση των λαών καθώς οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης εξαπλώνονται σε όλες τις Ευρωπαίκές χώρες.

Εξάλλου, τα μεγάλα ποσοστά ανεργία στο 27% στην Ελλάδα και την Ισπανία και η επίσημη πρόβλεψη της Κομισιόν για αύξηση της ανεργίας σε 7 από τις 17 χωρες της Ευρωζώνης το 2014 δημιουργούν ένα νέο σοβαρό δεδομένο που δεν μπορεί πλέον να αγνοεί η Ευρώπη (σημειώνεται ότι η προβλεψη θέλει την Ισπανία και την Ελλάδα...να μειώνουν την ανεργία τους τον επόμενο χρόνο).

Η ανησυχία για την στάση των πολιτών είναι πλέον έντονη στην Ευρώπη και  προτεραιότητα πλέον αποτελεί η αναζήτηση των των τρόπων και των μέτρων που πρέπει να ληφούν προκειμένου να ανταποκριθεί η Ευρώπη μέσα από τους θεσμούς της στην αυξανόμενη ανάγκη ενίσχυσης των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία ενός προστατευτικού ιστού για τους πληθυσμούς που πλήττονται περισσότερο.

Η Ευρώπη και η επόμενη μέρα της κρίσης

Στο πλαίσιο του διήμερου ειδικού σεμιναρίου με θέμα την οικονομική κρίση με τίτλο “Further Tackling the crisis” ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρουσίασαν τους κύριους προβληματισμούς και τις κατευθύνσεις που αναζητά η Ευρώπη προκειμένου να επιλύσει τα σύνθετα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση.

“Η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι ταυτόχρονα και μια κρίση ταυτότητας και μια κρίση διακυβέρνησης. Δημιουργεί νέους όρους και νέα δεδομένα και πάνω σε αυτά θα βασιστεί η επόμενη μέρα για την ΕΕ” σημείωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος Αξιωματούχος.

“Η Ευρώπη ανταποκρίνεται κάθε μέρα στις προκλήσεις της κρίσης και προχωρεί σε όλες τις απαιτούμενες αλλαγές. Λήφθηκαν μέτρα για να διασωθεί το χρηματοοικονομικό σύστημα και προχωράμε στην ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Η συζήτηση και προβληματισμός ωστόσο συνεχίζεται και είναι μεγάλος, σχετικά με τα επόμενα βήματα ώστε οι πολίτες της Ευρώπης να συνεχίσουν να στηρίζουν το ευρωπαϊκό ιδεώδες”.

Αυτό που άλλαξε με την κρίση είναι ότι πλέον η Ευρώπη αφουγκράζεται το κοινό και πλέον είναι προτεραιότητά της να συμβάλει στη λύση των προβλημάτων που δημιούργησε η οικονομική κρίση.

Μεγάλο είναι ο φόβος για το ενδεχόμενο κυριαρχίας της τάσης εξόδου από το ευρώ ακόμη καισ την Κύπρο. “Το πλήγμα για την Ευρωζώνη θα ήταν τεράστιο αν έστω και μια χώρα επέλεγε να φύγει από το Ευρώ. Το ρίσκο που πήραν οι Ευρωπαίοι ήταν τεράστιο με την Κύπρο. Αν η Κύπρος επέλεγε να βγει από το ευρώ, θα άνοιγε η πόρτα...με ανυπολόγιστες συνέπειες για την αξιοπιστία του ευρώ” σημειώνει χαρακτηριστικά αρμόδιος αξιωματούχος.

 

Andor Laszlo: Η Νομισματική Ενωση στοχεύει και στην κοινωνική δικαιοσύνη

Σύμφωνα με τον Επίτροπο για την Εργασία και τα Κοινωνικά Θέματα Andor Laszlo, “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου πρόκειται να επικεντρωθεί στην κοινωνική διάσταση της Νομισματικής Ενοποίησης επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα τί προσφέρει τελικά στους λαούς η νομισματική ενοποίηση. Η ΟΝΕ με τους νόμους της, τους μηχανισμούς της την οικονομική της δυνατότητα και τα εργαλεία που διαθέτει μπορεί να συμβάλει όχι μόνο στην οικονομική αποδοτικότητα αλλά και στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή είναι απαραίτητο να συμβαδίζουν με την οικονομική ενοποίησης και την ανάπτυξη. Το Κοινωνικό Επενδυτικό Πακέτο είναι μια τέτοια προσπάθεια στη συνεχή προσπάθεια για την κονωνική συνοχή στην Ευρώπη.”

 

 

Μαρίνα Πρωτονοταρίου