Η κυβέρνηση της Γερμανίας αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για τις εισπράξεις του δημοσίου από φορολογικές εισφορές για την χρονική περίοδο 2013-2017.

Ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαβεβαίωσε ότι η γερμανική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται εντός του χρονοδιαγράμματος για την εκπλήρωση του στόχου να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της και από το 2015 και μετά να μην αυξήσει το χρέος της.

Αξιωματούχοι αρμόδιοι για τα φορολογικά έσοδα στο υπουργείο Οικονομικών πλέον υπολογίζουν ότι αυτά θα ανέλθουν στα 615,2 δισ. ευρώ — ποσό κατά 2,8 δισ. ευρώ χαμηλότερο σε σχέση με την πρόβλεψη που είχε γίνει τον Οκτώβριο— φέτος, ενώ τα φορολογικά έσοδα το 2014 αναμένεται πλέον να περιοριστούν σε 638,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 3,8 δισ. ευρώ χαμηλότερα όσων προέβλεπαν τον Οκτώβριο.

Ο Σόιμπλε ανέφερε ότι και οι νέες εκτιμήσεις αντανακλούν την υγιή δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζεται και η οποία κατά τον ίδιο θα επιτρέψει να τηρηθεί στο τέλος του έτους ο στόχος το νέο "καθαρό" χρέος της Γερμανίας να μην υπερβεί τα 17,1 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται κυβερνητική παρέμβαση στο πεδίο της φορολογίας, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με την οποία στη Γερμανία τα πλούσια εισοδήματα ακόμα δεν φορολογούνται επαρκώς.

Πάντως ακόμη και εάν τα φετινά φορολογικά έσοδα του ομοσπονδιακού κράτους είναι σε αυτό το χαμηλότερο του αναμενομένου προηγουμένως επίπεδο, θα καταγράψουν αύξηση 2,5% σε σύγκριση με αυτά του 2012 (600 δισ. ευρώ).

Ο Σόιμπλε αναγνώρισε σήμερα ότι η μείωση αυτή «δεν είναι έκπληξη», κάνοντας λόγο για «μια ελαφριά απόκλιση».

«Έχουμε υγιή δημοσιονομική πολιτική, βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», επισήμανε ο Σόιμπλε.