Η τρόικα θα μπορούσε να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από έναν αποκλειστικά ευρωπαϊκό θεσμό, στο μέλλον, δήλωσε σήμερα ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά την διάρκεια συζήτησης με ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες.

Η τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), η οποία χειρίστηκε τις πρόσφατες διεθνείς δανειακές συμβάσεις με κράτη-μέλη της ευρωζώνης που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους, θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα «αποκλειστικά ευρωπαϊκό σύστημα», αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μεσούσης της κρίσης χρέους, είπε συγκεκριμένα.

Η τρόικα έχει βρεθεί συχνά στο επίκεντρο της οργής για τα μέτρα λιτότητας και την δημοσιονομική προσαρμογή που συνοδεύει τα δάνεια. Ο υπουργός Οικονομικών Κριστόμπαλ Μοντόρο είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «οι άνδρες με τα μαύρα» για τις αντιπροσωπείες της.

«Κατανοώ πλήρως το ερώτημα πότε θα δούμε το τέλος της τρόικας», είπε ο Άσμουσεν. «Δεν θα πρότεινα να μεταβληθεί το σύστημα της τρόικας τώρα, εν μέσω της κρίσης. Αλλά στο πιο μακροπρόθεσμο μέλλον, θα συμφωνούσα. Να επανέλθουμε σε ένα σύστημα πλήρως βασιζόμενο στην ΕΕ».

Ο Άσμουσεν εκτίμησε ότι η μετάβαση αυτή θα μπορούσε να αρχίσει με την μετατροπή του μόνιμου ταμείου της ευρωζώνης το οποίο χορηγεί δάνεια, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), σε αυτοτελές θεσμικό όργανο της ΕΕ.

Η ιδέα για κάτι τέτοιο θα ήταν να δημιουργηθεί, εντέλει, ένα σύστημα το οποίο «που θα δώσει την δυνατότητα ελέγχου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα θέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο επίκεντρο» της δραστηριότητας και των αποφάσεών του, συνέχισε ο Άσμουσεν αναφερόμενος στο νομοθετικό και στο εκτελεστικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν εμφανιστεί διστακτικές σε ό,τι αφορά την εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στις Βρυξέλλες.