Την έγκριση για δύο δόσεις μαζί  - του Μαΐου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ και του Ιουνίου, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, -αναμένεται να δώσει  Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Τη Δευτέρα θα αποφασιστεί και η εκταμίευση της πρώτης δόσης στην Κύπρο, ύψους 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των «17» θα αφορά στην αξιολόγηση της Τρόικας, η οποία και θα επικυρωθεί, ενώ, όπως αποσαφήνισε, η απόφαση θα είναι κοινή και για τις δύο δόσεις, συνολικού ύψους 7,4 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις για εκπλήρωση, προκειμένου να δοθούν οι δυο δόσεις, συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Τα κυριότερα σημεία από τα οποία και θα κροθεί το ελληνικό πρόγραμμα παραμένουν τα ίδια  και αφορούν στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, κυρίως δε τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι απαιτείται μια αποτελεσματική φορολογική αρχή και τόνισε ότι η κυβέρνηση διόρισε  Γενικό Γραμματέα φορολογικών εσόδων.

Αναφορικά με την Κύπρο, στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα γίνει μια ανασκόπηση της πορείας του προγράμματος προσαρμογής και θα ληφθεί η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ.

Οι προτεραιότητες για την Κύπρο  αφορούν στην εξυγίανση και αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη σταδιακή άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.