Δεν είναι μόνο η Μανωλάδα, ούτε μόνο οι φράουλες....Και σίγουρα το κηνύγι του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας με όποιο τίμημα για τους εργαζόμενους δεν είναι ελληνική πατέντα... Ερχεται από το εξωτερικό και το ακολουθούν οι πιο γνωστές και δημοφιλείς αλυσίδες.

Στα μέσα Μαρτίου στο Μπουένος 'Αιρες έκλεισε ένα παράνομο εργαστήριο, που παρήγαγε ρούχα για το "ZARA". Ήταν το πρώτο στην Αργεντινη, με την ισπανική φιρμα. Τώρα βρέθηκε ξανά ένα παράνομο εργαστήριο που εκμεταλλευόταν μεταναστες εργάτες, όπου βρέθηκε ιματισμός για λογαριασμό θυγατρικής της "INDITEX".
Σε αυτές τις μικρές βιοτεχνίες ιματισμού, εργάζονται και ζούνε ενήλικες και παιδιά αντικείμενα εκμετάλλευσης, κάτω από ένα σύστημα γνωστό ως "ζεστό κρεβάτι". Εργάζονται "13 ώρες" οι οποίες διαρκούν απο τις 7:00 το πρωί έως τις 22:00 η 23:00 το βράδυ (15-16 ωρες) Δευτέρα ως Παρασκευή και τα Σάββατα ως το μεσημέρι.
Στον όμιλο "INDITEX" ανήκουν  οι ακόλουθες εταιρειες:  Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Uterqüe.
 

To θέμα έχει ανακύψει από το 2011 από σχετικό δημοσίευμα της Corriere de la Sera στο οποίο αναφερόταν:

«Δουλεύουν για τη ZARA και οι νομικοί λένε ότι πρόκειται για σκλαβιά. Στη Βραζιλία παράνομα εργοστάσια στην υπηρεσία του πολυεθνικού κολοσσού Zara. Ωράριο 12 ωρών για μισθό 100 ευρώ το μήνα χωρίς κυριακάτικη αργία….Η είδηση δημοσιεύτηκε και σε όλες τις μεγάλες ιταλικές εφημερίδες. »

Ο ισπανικός κολοσσός της μόδας,  η Zara, βρέθηκε από τότε στο επίκεντρο μιας σοβαρότατης καταγγελίας. Κατηγορήθηκε  από τη βραζιλιάνικη δικαιοσύνη για εκμετάλλευση εργαζομένων που δούλευαν γι αυτή σε συνθήκες σκλαβιάς. Σε τέσσερα εργοστάσια που παρήγαγαν για τη Zara Βραζιλιάνοι επιθεωρητές εργασίας βρήκαν παράνομους εργαζόμενους σ’ απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, ακόμα και ανήλικους, προερχόμενοι από το Περού και τη Βολιβία.

Όπως δήλωσαν οι επιθεωρητές βρήκαν παιδιά εκτεθειμένα σε άμεσο εργασιακό κίνδυνο, μηχανές χωρίς μέτρα προστασίας, ηλεκτρικά καλώδια χωρίς ασφάλεια, πολλή σκόνη και βρομιά, χωρίς αερισμό και χωρίς το φως του ήλιου.Οι έρευνες συνεχίστηκαν και συνολικά βρέθηκαν 4 βιοτεχνίες με ανάλογες συνθήκες που έραβαν ρούχα για λογαριασμό της Zara.  Ο μισθός των εργαζομένων στα σύγχρονα αυτά κάτεργα κυμαινόταν από 156 έως και 290 μηνιαίως όταν ο κατώτατος μισθός στη Βραζιλία είναι 344 δολλάρια. Ανάμεσα στους εργαζόμενους βρέθηκε και κορίτσι ηλικίας 14 χρονών...

 Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ η εταιρία Zara ήδη βαρύνεται με 52 κατηγορίες για παραβάσεις και έχει τεθεί υπό έρευνα από το Υπουργείο Εργασίας της Βραζιλίας.

Η Zara, ισπανικός κολοσσός της μόδας, ιδρύθηκε το 1975 και συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιχειρήσεις του είδους στον κόσμο. To 2012 αύξησε κατά  22% στα ετήσια κέρδη της. Διαθέτει 6.000 καταστήματα σε 5 ηπείρους και με τη  συνεχή της επέκταση σε Ασία και  Κίνα όπου εγκαινίασε 121 νέα καταστήματα πέρυσι, δεν επηρεάστηκε από τη   συρρίκνωση της ισπανικής αγοράς

Το 2012 δημιούργησε 482 νέα καταστήματα  και πως αναμένει να ανοίξει περίπου τον ίδιο αριθμό καταστημάτων και φέτος, με το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης να λαμβάνει χώρα σε Ασία και Ευρώπη. Παράλληλα, επέκτεινε τις πωλήσεις της στο διαδίκτυο σε 23 χώρες συμπεριλαμβανομένου της Κίνας, ενισχύοντας τη θέση της σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές όπου οι καταναλωτές είναι ακόμα πρόθυμοι να καταναλώσουν.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 2,36 δισ. ευρώ για το έτος που έληξε στις 31 Ιανουαρίου, ενισχυμένα από τα 1,93 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι πωλήσεις στα καταστήματα που λειτουργούν τουλάχιστον ένα χρόνο αυξήθηκαν 6%, στο πλαίσιο των εκτιμήσεων. Οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 16% και διαμορφώθηκαν στα 15,95 δισ. ευρώ.


Μ.Πρωτονοταρίου

.

 

 

Σχετικό βίντεο:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=_0m1J4dIdO4