Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί εφέτος κατά 0,4%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μεταξύ 53 επαγγελματιών αναλυτών.

Οι αναλυτές (οικονομολόγοι, ακαδημαϊκοί μεταξύ αυτών) αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις που είχαν κάνει πριν από τρεις μήνες για μηδενική ανάπτυξη το 2013, ενισχύοντας έτσι τα επιχειρήματα για να προχωρήσει η ΕΚΤ στη λήψη και άλλων μέτρων, μετά τη μείωση του βασικού επιτοκίου της στο 0,50% από 0,75% την περασμένη Πέμπτη.

Αντίστοιχα, υπήρξε μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω και της πρόβλεψης των αναλυτών για το ρυθμό ανάπτυξης το 2014 στο 1% από 1,1% στην προηγούμενη έρευνα. Παράλληλα, υπήρξε μία αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψης για την ανεργία στην Ευρωζώνη εφέτος (στο 12,3% από 12,1%). Αντίθετα, οι αναλυτές βλέπουν τώρα τον πληθωρισμό να είναι λίγο χαμηλότερος εφέτος (στο 1,7% από 1,8% πριν από τρεις μήνες).

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επανέλαβε σε ομιλία που έκανε την περασμένη Δευτέρα την ετοιμότητα της τράπεζας να μειώσει και πάλι τα επιτόκια, αν η οικονομία της Ευρωζώνης επιδεινωθεί περαιτέρω.

Στο μηνιαίο δελτίο, όπου παρουσιάσθηκαν και τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας, η ΕΚΤ αναφέρει ότι «θα παρακολουθεί πολύ στενά» όλα τα οικονομικά στοιχεία, χρησιμοποιώντας μία φράση, με την οποία υποδήλωνε το τελευταίο διάστημα την πρόθεση ανάληψης περαιτέρω δράσης.