Το άνοιγμα των επαγγελμάτων προχωρά με ταχείς ρυθμούς δήλωσε ο υπουργός ΟικονομικώνΓιάννης Στουρνάρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.


«Ποσοστό 72% των επαγγελμάτων από τα 343 επαγγέλματα έχει ήδη απελευθερωθεί» ανέφερε οΓιάννης Στουρνάρας , εξηγώντας ταυτόχρονα πως «μένουν ορισμένες ειδικότητες και άρα έχει επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιδιωκόμενης απελευθέρωσης». 

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι από το άνοιγμα των επαγγελμάτων θα προέλθει αύξηση του ΑΕΠ κατά 15%.

«Για πρώτη φορά από το 1968 οι τιμές μειώθηκαν τον Μάρτιο εφέτος. Οι τιμές πέφτουν πλέον στην Ελλάδα αλλά η αλήθεια είναι ότι άργησαν να πέσουν» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας ενώ επικαλέστηκε έκθεση του ΟΟΣΑ που δείχνει ότι στην Ελλάδα έγιναν οι περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές τα δύο τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν αφού όπως εξήγησε δεν έχει ακόμη ανοίξει πλήρως το επάγγελμα του δικηγόρου, των συμβολαιογράφων, των μηχανικών, των οδηγών ταξί. Επίσης απομένει η διευθέτηση για την πώληση του βρεφικού γάλακτος από περισσότερα σημεία αλλά και των καπνικών προϊόντων και του ψωμιού.

Εν τω μεταξύ νέα μελέτη του ΚΕΠΕ που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο θα εξετάζει την πρόοδο για 20 επαγγέλματα, μεταξύ των οποίων αυτά του δικηγόρου και του ορκωτού εκτιμητή. Η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για τις νέες διατάξεις μετά την κατάργηση των περιορισμών θα γίνεται από ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών. 

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, καθώς και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης.