Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard&Poor's υποβάθμισε σήμερα το κρατικό αξιόχρεο της Αιγύπτου στην κατηγορία των κερδοσκοπικών τοποθετήσεων, μειώνοντας την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε CCC+ (από B-), επικαλούμενος το γεγονός ότι η κυβέρνηση στο Κάιρο αποτυγχάνει να επιλύσει καίρια δημοσιονομικά προβλήματα.

Ο S&P επιφυλάσσει την βαθμίδα αυτή για κράτη που εκδίδουν ομόλογα "μέτριας" ποιότητας, τα οποία υπάρχει κίνδυνος να μην αποπληρωθούν.

"Οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν ως τώρα προτείνει —στον αιγυπτιακό λαό ή στην διεθνή κοινότητα των πιστωτών— μια βιώσιμη βραχυπρόθεσμη στρατηγική για την διαχείριση των αναγκών της χώρας σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό" ή την κάλυψη των υποχρεώσεών της σε ό,τι αφορά τον εξωτερικό της δανεισμό, ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

"Η ικανότητα των αιγυπτιακών αρχών να πετύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους, να αμβλύνουν τις πιέσεις που θέτουν οι διορίες αποπληρωμής του αιγυπτιακού εξωτερικού χρέους, να ενδυναμωθεί το κοινωνικό συμβόλαιο, συνολικώς έχει επιδεινωθεί", υποστηρίζει ο S&P.

Η αιγυπτιακή οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσχέρειες μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011 που προκάλεσε την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ και σήμανε την έναρξη μιας περιόδου πολιτικής αστάθειας και εντεινόμενης πόλωσης έπειτα και από την εκλογή του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρία τον Ιούνιο του 2012.

Οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για ένα δάνειο ύψους 4,8 δισεκατ. δολαρίων στη χώρα καθυστερούν, λόγω των δυσχερειών σε ό,τι αφορά την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων από μέρους του Καΐρου. Ο S&P αναμένει ότι οι "χρηματοοικονομικές πιέσεις θα παραμείνουν ισχυρές" και ότι οι διεθνείς πιστωτές θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν απροθυμία να δανείσουν την Αίγυπτο, αλλά παρ' όλ' αυτά εκτίμησε ότι υπάρχει η πρόθεση να βρεθούν κεφάλαια ώστε να αποφευχθεί μια σοβαρότερη κρίση και διατηρεί σταθερή την προοπτική του μακροπρόθεσμου αιγυπτιακού αξιόχρεου.

Η αιγυπτιακή κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα συναλλαγματικά της αποθέματα, τα οποία ανέρχονταν σε 36 δισεκατ. ευρώ πριν από την εξέγερση του 2011, έχουν περιοριστεί στα 14,42 δισεκατ. δολάρια—ενώ οι αρχές θεωρούν τα 15 δισεκατ. δολάρια "κρίσιμο όριο".