Η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα εξετάστηκε στη διάρκεια σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, με τη συμμετοχή του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, του υπουργού Οικονομικών Χ. Γεωργιάδη και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Π. Δημητριάδη.


Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε δυσφορία για το γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου παραμένει υπό καθεστώς εξυγίανσης, ενώ θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί, όπως συμφωνήθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Παραδέχθηκε ακόμη ότι η επικοινωνία με το Πανίκο Δημητριάδη θα μπορούσε να ήταν σε καλύτερα επίπεδα, αποκαλύπτοντας ότι η τελευταία φορά που επικοινώνησαν ήταν πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης - στην οποία παρουσίασε την ετήσια έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί και ζήτησε να είναι σεβαστή η ανεξαρτησία της εποπτικής αρχής. «Αυτό το θέμα πρέπει να κλείσει», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί ελλιπούς επικοινωνίας με την κυβέρνηση εδώ και δύο εβδομάδες, διερωτήθηκε κατά πόσο δεν αποτελούν επικοινωνία τα ηλεκτρονικά μηνύματα. «Η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει πρόβλημα με την εκτελεστική εξουσία. Αλλά πρέπει να συνεργαστούμε στα πλαίσια του σεβασμού των θεσμών και αποτελεί καθήκον της Κεντρικής Τράπεζας να προστατέψει την ανεξαρτησία της», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων στο τραπεζικό σύστημα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, αφού τυχόν βεβιασμένες κινήσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εκροές που θα αυξήσουν την εξάρτηση της οικονομίας από τον ΕLΑ.