Η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και η πάταξη της γραφειοκρατίας αποτελούν τα βασικά προαπαιτούμενα για την επαναφορά της Ελλάδας στο δρόμο της ανάπτυξης, δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο ίδιος τόνισε ότι, έπειτα από πέντε χρόνια βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και τουλάχιστον τρία χρόνια μεγάλων θυσιών από μέρους της ελληνικής κοινωνίας, σήμερα η χώρα βρίσκεται σε ένα σημείο που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και αξιόπιστα τα προβλήματα της.

Ήδη, σημείωσε, ξεκίνησαν οι αποκρατικοποιήσεις με την πώληση του ΟΠΑΠ ενώ το προσεχές διάστημα, όπως όλα δείχνουν, θα ιδιωτικοποιηθούν η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ.

Παράλληλά επεσήμανε πως ενισχύεται το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άρχισαν τα μεγάλα οδικά έργα στην περιφέρεια. Η εξυγίανση του δημοσίου τομέα προχωρά, όπως και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, πρόσθεσε.
Ωστόσο δήλωσε ότι μεγάλο «αγκάθι» εξακολουθεί να αποτελεί η ανεργία, που βρίσκεται στο 27,2%, και ιδιαίτερα η ανεργία των νέων που αγγίζει το 60%.

Συνεχίζοντας παρατήρησε ότι σταδιακά αίρονται τα εμπόδια για την προσέλκυση επενδύσεων και αν ταυτόχρονα, εκτίμησε, υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή στην εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας και ακολουθηθεί μια αναπτυξιακή πολιτική, που θα στηρίζει και θα ενδυναμώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία, τότε το πρόβλημα της ανεργίας θα αμβλυνθεί.