Σε έναν διπλό αγώνα, να συμφωνήσει με τους αρμόδιους υπουργούς τα προς κατάργηση νομικά πρόσωπα και, ταυτόχρονα, να εξασφαλίσει τον αριθμό των 2.000 υπαλλήλων που βάσει μνημονιακών υποχρεώσεων θα αποχωρήσουν άμεσα από τις θέσεις τους, έχει αποδυθεί η κυβέρνηση, καθώς οι προθεσμίες εξαντλούνται.


Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν όχι μόνον φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν αλλά ακόμη και ανώνυμες εταιρείες που βρίσκονται ήδη προς ιδιωτικοποίηση στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ (ΟΔΙΕ, Αμυντικά Συστήματα) και στις οποίες θα επιδιωχθεί η μείωση του προσωπικού. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν αποκλείεται να επηρεάσουν θετικά και το τίμημα των ιδιωτικοποιήσεων.

Παρά τις ενστάσεις αρκετών υπουργών, η Επιτροπή έχει στα χέρια της, ήδη, μία πρώτη λίστα οργανισμών που θα καταργηθούν, ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν στις συσκέψεις, είναι αμφίβολο αν από αυτούς εξασφαλίζεται ο «μαγικός» αριθμός των 2.000 που απαιτείται να απομακρυνθούν τον προσεχή μήνα. 

Την ίδια ώρα, σειρά ερευνητικών κέντρων, «ακαδημίες» και ιδρύματα που δημιουργήθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, αλλά και ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (σ.σ. ο οποίος ωστόσο ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και άρα μπορεί να υπάρξει μόνον μείωση του προσωπικού και όχι κατάργηση ή συγχώνευση της εταιρείας) περιλαμβάνει η λίστα με τους επικρατέστέρους, μέχρι στιγμής, προς κατάργηση φορείς που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση. Σύμφωνα με στελέχη του Μαξίμου, πάντως, η διαδικασία «ακτινογράφησης» των φορέων βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη.

Ωστόσο, ισχυρή «υποψηφιότητα» έχουν θέσει οι οργανισμοί: Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ, Κέντρο Μελετών Ασφαλείας, Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών, Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας, Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Αττικής, Εθνικό Κέντρο Ερευνας-Πρόληψης και Θεραπείας Σακχαρώδους Διαβήτη, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών, Εθνικό ίδρυμα Ερευνών «Θ. Κολοκοτρώνης», Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας, Κεφάλαιο Επιχ. Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας Α.Ε. και Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής.

Πηγή: Καθημερινή