Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποφύγει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες, παρότι αναθεωρήθηκαν καθοδικά οι προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της ΕΚΤ.

Οι 18 από τους 32 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην τελευταία μηνιαία δημοσκόπηση του Bloomberg εξέφρασαν την άποψη ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιό της στο σημερινό ναδίρ του 0,5% μέχρι τα τέλη του 2014, παρά τη δέσμευση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι, ότι ενδεχομένως να υπάρξει και νέα επιτοκιακή μείωση, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. «Δεν περιμένω νέα μείωση του επιτοκίου. Ο πληθωρισμός θα κινηθεί ξανά πιο κοντά στο 2% και θα υπάρξει μέτρια οικονομική ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», ανέφερε ο Μάρκο Βάλι, οικονομολόγος της UniCredit Global Research στο Μιλάνο.

Την ίδια στιγμή, αντίστοιχη δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι η ΕΚΤ δεν θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεών της κάτω από το μηδέν τους προσεχείς μήνες, παρότι ορισμένοι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής μιλούν ανοικτά για το ενδεχόμενο αυτό. Μόλις έξι στους 57 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεών της κάτω από το μηδέν τους προσεχείς μήνες, δηλ. το επιτόκιο που χρεώνει στις τράπεζες της Ευρωζώνης για να τοποθετούν σε αυτή τα χρήματά τους.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί εφέτος 0,4%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της ΕΚΤ στην οποία συμμετείχαν 53 αναλυτές και η οποία παρουσιάζεται στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο της κεντρικής τράπεζας. Οι αναλυτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις που είχαν κάνει πριν από τρεις μήνες για μηδενική ανάπτυξη στη διάρκεια του 2013, ενισχύοντας έτσι τα επιχειρήματα για να προχωρήσει η ΕΚΤ στη λήψη και άλλων μέτρων, μετά τη μείωση του βασικού επιτοκίου της στο 0,50% από 0,75% την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίστοιχα, υπήρξε μικρή αναθεώρηση των προβλέψεων των αναλυτών και για το ρυθμό ανάπτυξης το 2014, στο 1% από 1,1%. Επίσης, αναθεώρησαν προς τα άνω τις προβλέψεις για την ανεργία, κάνοντας εφέτος λόγο για ποσοστό 12,3% από 12,1%. Στο μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ αναφέρεται ότι «η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα οικονομικά στοιχεία», χρησιμοποιώντας μία φράση με την οποία είχε υποδηλώσει το τελευταίο διάστημα την πρόθεσή της για ανάληψη περαιτέρω δράσης.

 

Πηγή: naftemporiki.gr