Μια σημαντική συμφωνία, αξίας 50 εκ. ευρώ για την προμήθεια μαρμάρου στην Κίνα πρόκειται να υπογράψει,σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες η διοίκηση της Ικτίνος. Η εμπορική αυτή συμφωνία είναι μεταξύ των συμφωνιών που θα υπογραφούν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα από τις  15 μέχρι τις 19  Μαϊου με τη συνοδεία 50 επιχειρηματιών. 

Το σύνολο της τριετούς εμπορικής συμφωνίας για την Ικτίνος ανέρχεται σε 60 εκ. ευρώ, ενώ τα 10 εκ. ευρώ αφορούν την πώληση αγροτικών προϊόντων (ελαιόλαδου και κρασιού του γεωργικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου). Η εμπορία αγροτικών προϊόντων είναι μια δραστηριότητα στην οποία πρόσφατα έχει επεκταθεί η εισηγμένη Ικτίνος.

Η Ικτίνος Μάρμαρα, είναι πλέον κυρίως εξαγωγική εταιρεία καθώς το 92% του τζίρου της προέρχεται από εξαγωγές. Από τις εξαγωγές το 60% απευθύνεται στην αγορά της Κίνας και το υπόλοιπο 32% σε 35 χώρες, μεταξύ των οποίων οι χώρες της Ν.Αμερικής, το Μαρόκο, τα Αραβικά Εμιράτα.

Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2013 οι πωλήσεις της εταιρείας παρουσίασαν αύξηση 23%  κυρίως λόγω της αύξησης των εξαγωγών (οι οποίες αυξήθηκαν κατά  26% σο τετράμηνο). Κατά το  2012 οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε  24.458.852 ευρώ   έναντι 27.364.787 ευρώ το 2011. Η μείωση αυτή προήλθε από την επιλεκτική συμπίεση των πωλήσεων στην  εσωτερική αγορά προς διασφάλιση των πληρωμών, από τυχόν επισφάλειες και αφετέρου στις δύσκολες  καιρικές συνθήκες του μηνός Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2012 που έχει σαν αποτέλεσμα την  μείωση της παραγωγής των λατομείων.

Η εταιρεία ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην αγορά μαρμάρου από την ίδρυση της, το 1974. Είναι καθετοποιημένη επιχείρηση με τέσσερα ιδιόχρηστα λατομεία, εργοστάσια κοπής και επεξεργασίας, δίκτυο πωλήσεων στο εσωτερικό, αλλά κυρίως με ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο πωλήσεων στο εξωτερικό. Εισάγει γρανίτες, μάρμαρα και σπάνια διακοσμητικά πετρώματα απ’ όλο τον κόσμο και αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τις μεγάλες εταιρείες τεχνητών πετρωμάτων QUARELLA SPA και TREND-VI SPA καθώς και την εταιρεία ASSOS με περίτεχνα μωσαϊκά από φυσικά πετρώματα.

Η ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. ιδρύθηκε στις 12.3.1974, από τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό Ευ.Χαϊδά, ο οποίος παραμένει και σήμερα ο κυριότερος μέτοχος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας. Από τo 1974 που ιδρύθηκε η εταιρεία λειτούργησε στο εργοστάσιο της στην Μεταμόρφωση Αττικής όπου είναι και σήμερα η έδρα της και οι  κεντρικές εγκαταστάσεις της, (Γραφεία, Showroom, Εργοστάσιο, Αποθηκευτικοί χώροι). Το 1998 εξαγόρασε το 90% των μετοχών της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΦΕΙΔΙΑΣ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ, που έχει ιδιόκτητο εργοστάσιο στα Βριλήσσια Αττικής, ποσοστό που κατέχει και σήμερα. Το 2000 πραγματοποιήθηκε η είσοδος της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου