Προτάσεις που αφορούν την Τράπεζα Κύπρου, την ανάπτυξη και την ανεργία, μελέτησε το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας (ΕΣΟ), το οποίο συνήλθε στην πρώτη του συνεδρίαση υπό τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Στη σύσκεψη τα μέλη του Συμβουλίου ανέλυσαν μέτρα για στήριξη της οικονομίας. Έγινε, επίσης, περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΣΟ κατέθεσε εισηγήσεις για την ταχύτερη δυνατή έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, κάτι που επιθυμούν κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα.

Επίσης, κατατέθηκαν εισηγήσεις για άρση των περιοριστικών μέτρων στην Τράπεζα Κύπρου, με τις απαραίτητες περιοριστικές δικλείδες.
Συζητήθηκαν παράλληλα προτάσεις για βελτίωση του πακέτου που αφορά την ανάπτυξη και κίνητρα για προσέλκυση των ξένων επενδύσεων.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Χριστόφορος Πισσαρίδης, μιλώντας ύστερα από τη σύσκεψη, είπε ότι θεσμοθετήθηκε ο τρόπος λειτουργίας του και ο τρόπος επικοινωνίας με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη.

Συζητήθηκαν, επίσης, όλα τα οικονομικά προβλήματα, τα οποία το Συμβούλιο θα μελετήσει σε βάθος και θα καταθέσει εισηγήσεις προς την κυβέρνηση.

Οι εισηγήσεις, είπε ο κ. Πισσαρίδης, καλύπτουν τους τομείς της ενέργειας, της δημοσιονομικής πολιτικής, του χρηματοπιστωτικού τομέα και των αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Βασικοί στόχοι του ΕΣΟ, κατέληξε, είναι η ώθηση στην ανάπτυξη, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και η αντιμετώπιση της ανεργίας.