«Καμπανάκι» για περισσότερα από 130.000 ακίνητα τα οποία κινδυνεύουν να περάσουν στο Ελληνικό Δημόσιο επειδή φαίνονται «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ακίνητα ολων των κατηγοριών όπως διαμερίσματα, αδόμητες εκτάσεις ή κτίρια, τα οποία είτε επειδή οι ιδιοκτήτες τους δε τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο είτε λόγω σφάλματος κατά τη κτηματογράφηση, αυτά φαίνονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Σύμφωνα με τη νομοθεσία μετά την παρέλευση δέκα ετών για τους κατοίκους εσωτερικού και δώδεκα ετών για τους κατοίκους εξωτερικού, τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη περνούν οριστικά στο Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό ισχύει και για τις 340 περιοχές της χώρας που έχουν ενταθεί στο Κτηματολόγιο..

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, οι εξελίξεις είναι άμεσες και αναπάντεχες για αρκετές χιλιάδες ιδιοκτήτες στις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν με το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα της Κτηματολόγιο Α.Ε το 2003 και άρα μέσα στο 2013 λήγει η προθεσμία (παρέλευση δεκαετίας). Χαρακτηριστικά, οι δύο πρώτες περιοχές που λήγει η προθεσμία την 1η Αυγούστου το 2013 είναι το Πολύκαστρο και το Πευκόδασος του νομού Κιλκίς. Μετά την εκπνοή της προθεσμίας, οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο γίνονται οριστικές και δεν μπορεί πλέον να ασκηθεί καμία αγωγή διόρθωσης!

Μάλιστα, μέχρι το τέλος του 2013 εκπνέει η δεκαετής προθεσμία για για το σύνολο των περιοχών του πρώτου πιλοτικού προγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεκαετία υπολογίζεται από την ημέρα που άνοιξε κτηματολογικό γραφείο σε κάθε περιοχή.