Στρατηγική και οικονομική διάσταση έχει το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα. ΟΑντώνης Σαμαράς είναι σε συνεχή επαφή με τους στενούς του συνεργάτες και υπουργούς της κυβέρνησης με στόχο να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να να προετοιμαστεί το ταξίδι στην Κίνα. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η λίστα των επιχειρηματιών που θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο ταξίδι του στην Κίνα και οι επιχειρηματίες θα είναι από τους τομείς του τουρισμού, ναυτιλίας, εξαγωγών, τροφίμων, φαρμάκων, καινοτομίας, clusters, και νέων τεχνολογιών.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οργανώνονται δύο φόρουμ για τις επαφές των επιχειρηματιών με τον τίτλο: «Ελλάδα Κίνα ο νέος δρόμος του μεταξιού...» και όπως δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία οι επιχειρηματίες θα είναι περίπου 60 τον αριθμό.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να ενισχύσει περαιτέρω την πολιτική σχέση της Ελλάδας με τη Κίνα, τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παράλληλα με την προσέλκυση κινεζικών κεφαλαίων στη χώρα μας και την ώθηση στις διμερείς επιχειρηματικές και εμπορικές συναλλαγές.

Ο κ. Σαμαράς είναι ο δεύτερος ηγέτης δυτικής χώρας μετά τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Οι διακρατικές αλλά και επιχειρηματικές συμφωνίες που θα υπογραφούν, πέρα από το οικονομικό όφελος, έχουν και ευρύτερη σημασία, καθώς συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο της προσέγγισης είναι η περαιτέρω αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά ως βασικής πύλης εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Παράλληλα, οι Κινέζοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για άλλα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας. 
Η κυβέρνηση προσβλέπει σε επανάληψη του επιτυχημένου παραδείγματος της COSCO και της συμφωνίας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη Hewlett Packard και με άλλες πολυεθνικές εταιρίες.

Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται και για την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων όπως ελαιόλαδο, κρασί, γουναρικά Καστοριάς και μάρμαρα. Ιδιαίτερος τομέας είναι ο τουρισμός. Για τους Κινέζους η Ελλάδα είναι ο πρώτος τους προορισμός στην Ευρώπη και εκτιμάται ότι ο αριθμός των τουριστών μπορεί να αυξηθεί, καθώς μάλιστα αυξάνεται και η μεσαία τάξη λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Άλλος τομέας που επιδέχεται περαιτέρω ανάπτυξη είναι ο ναυτιλιακός. Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια δολάρια στην κινεζική οικονομία, ναυπηγώντας εκεί τα πλοία τους, ενώ ένα σημαντικό τμήμα της διακίνησης των κινεζικών προϊόντων γίνεται από ελληνόκτητα πλοία. Υπάρχει δε η προοπτική για επένδυση κινεζικών κεφαλαίων στην ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία.

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ελλάδας είναι σε καλό επίπεδο και έχουν βελτιωθεί μετά την πρώτη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Πεκίνο, ενώ τη χώρα επισκέφθηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Από την άλλη πλευρά, την τελευταία πενταετία δύο φορές πρωθυπουργός της Κίνας επισκέφθηκε την Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός θα φθάσει στο Πεκίνο την Πέμπτη το πρωί και θα μιλήσει στην κινεζική Ακαδημία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ και την επόμενη ημέρα θα μιλήσει στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνει το ελληνοκινεζικό επιμελητήριο. Το μεσημέρι της Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας.

Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσκεψη στην απαγορευμένη πόλη και στο Σινικό Τείχος. Το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Φόρουμ που διοργανώνεται στην πόλη Χαντ Τσόου και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σαγκάη όπου και θα παραστεί σε επιχειρηματική συνάντηση με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

Χαρακτηριστικό της σημασίας του ταξιδιού είναι το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν Έλληνες επιχειρηματίες να πλαισιώσουν την επίσημη αποστολή. Περισσότεροι από 200 επιχειρηματίες σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας δήλωσαν συμμετοχή για περίπου 60 θέσεις.