Η εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων προς την Ελλάδα, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, θα βρεθούν σήμερα το απόγευμα στο τράπεζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.


Ανώτερος αξιωματούχους της Ευρωζώνης άφησε να εννοηθεί στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ότι το Εurogroup θα εγκρίνει στη σημερινή συνεδρίαση τόσο τη δόση του Μαΐου (4,2 δισ. ευρώ) όσο και αυτή του Ιουνίου (3,3 δισ. ευρώ). 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είχε εκτιμήσει ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρξει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση των δόσεων του Μαΐου (4,2 δισ. ευρώ) και του Ιουνίου (3,2 δισ. ευρώ). «Περιμένω μια ενιαία απόφαση για τις δύο δόσεις -είπε- προσθέτοντας ότι όλες οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί έχουν εκπληρωθεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης». 

Το Eurogroup εκτιμά ότι θα μπορούσε να εκταμιευθεί τώρα η επόμενη δόση, καθώς όλοι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας είναι εντός στόχων και το κλίμα για την Ελλάδα είναι άκρως θετικό. Για την ακρίβεια το καλύτερο των τελευταίων τριών ετών.

Όμως, η δόση των 3,3 δις ευρώ – εάν εγκριθεί – δεν θα έρθει τώρα και δεν έρθει μόνη της. Θα συνοδευτεί με δράσεις «ορόσημα» (milestones), όπως και συνέβη και τον Δεκέμβριο. Κάποιες από τις δράσεις που ήταν σχεδιασμένο ούτως ή άλλως να πραγματοποιηθούν θα χαρακτηριστούν ως milestones και θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, ώστε στις αρχές Ιουνίου να εκγριθεί η εκταμίευση της δόσης των 3,3 δις ευρώ.