Το δημοσίευμα του International Financial Review (IFR) του Reuters κάνει λόγο για αυξημένη πιθανότητα η Ελλάδα να γίνει η πρώτη χώρα που θα αναγκάσει το ΔΝΤ σε ζημιές από τα δάνεια που έδωσε και προσθέτει ότι αν αυτό συμβεί θα είναι η πρώτη φορά που θα αμφισβητηθεί η εγκυρότητα του Ταμείου ως πιστωτή.


Επικαλούμενο ανθρώπους που εμπλέκονται στις συζητήσεις αναφορικά με το πώς θα μπουν τα οικονομικά της χώρας σε βιώσιμο δρόμο, ώστε να επιστρέψει στις αγορές επισημαίνει ότι μια νέα αναδιάρθρωση, αυτή τη φορά στα δάνεια του επίσημου τομέα (κράτη, κεντρικές τράπεζες-OSI), δείχνει αναπόφευκτο ότι θα περιλαμβάνει και τα δάνεια του ΔΝΤ. 
Η πηγή του πρακτορείου σημειώνει ότι «η Ευρώπη δεν θα δεχτεί αναδιάρθρωση του χρέους της αν δεν μετέχει και το ΔΝΤ. Οι Ευρωπαϊοι θα πουν ότι δεν θα πρέπει οι φορολογούμενοι των ΗΠΑ, που είναι ουσιαστικά οι μεγαλύτεροι μέτοχοι στο ΔΝΤ, να πληρωθούν στο ακέραιο ενώ οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα υποφέρουν».

Ο ίδιος επιρρίπτει ευθύνες στον Στρος Καν λέγοντας ότι είναι τραγικό το γεγονός πως επέτρεψε στους ευρωπαίους να συμμετέχουν μόνο με τα 2/3 της διάσωσης. «Αυτός είναι ο λόγος που το status του ΔΝΤ ως πρώτου πιστωτή απειλείται». 
Από την πλευρά του, ο Lee Buchheit, ο «γκουρού» των αναδιαρθρώσεων αρνείται να μιλήσει ειδικά για την Ελλάδα, δεδομένου ότι ο ίδιος εργάστηκε ως σύμβουλος για το PSI. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι "σημαντικά" OSI για χρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι πλέον «θέμα» το πότε θα γίνουν, όχι το «εάν».

«Η προφανής συνέπεια της απόφασης του επίσημου τομέα να δανείσει τις χώρες που διασώθηκαν το σύνολο των κεφαλαίων που απαιτούνται για να πληρωθεί ο ιδιωτικός τομέας στο 100% είναι ότι όταν έρθει η ώρα της αναδιάρθρωσης θα πρέπει να 'δαγκώσει' αυτούς τους επίσημους πιστωτές».