«Τέσσερα χρόνια ζούμε για τη δόση μας με τίμημα τις θυσίες του λαού. Αυτό που δεν μας λένε ότι δόσεις τέλος. Τα ευρωπαϊκά Μνημόνια έκανα τον κύκλο τους. Τώρα χρειαζόμαστε ενα εθνικό Μνημόνιο για την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

"Δεν είμαστε συντεχνία. Είμαστε ηγέτιδα τάξη της κοινωνίας. Δεν είμαστε οικονομοτεχνικοί σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης. Είμαστε δύναμη προόδου και διαμόρφωσης πολιτικής. Δεν είμαστε σωματείο περιορισμένης ευθύνης. Είμαστε μια διευθυντική ομάδα  με εθνικό ρόλο και λόγο που συνομιλεί απευθείας με την κοινωνία". Με τα λόγια αυτά απευθύνθηκε το πρωί ο κ. Δ.Δασκαλόπουλος στα μέλη του Συνδέσμου στην ομιλία του στη διάρκεια της Ετήσιας Συνέλευσης του ΣΕΒ, που πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής.

Και τόνισε "θεωρώ ότι δεν νοείται μια πραγματικά σύγχρονη Ελλάδα χωρίς μια πραγματικά σύγχρονη επιχειρηματική τάξη".

Με την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Συνέλευσης και πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Ι.Στράτος σε σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε ότι η φετινή Συνέλευση του Συνδέσμου πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη καμπή και ότι παρά τα ευοίωνα σημάδια που πρόσφατα άρχισαν να εμφανίζονται απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά για να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία. Ιδιαίτερα πολλά απομένουν να γίνουν στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών, υπογράμμισε ο κ. Στράτος.

Το τελευταίο δωδεκάμηνο στις προτεραιότητες του ΣΕΒ ήταν θέματα όπως η ρευστότητα, η φορολογία,τα εργασιακά,το κόστος ενέργειας, θέματα που σχετίζονται με την επιβίωση των επιχειρήσεων και τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Ο ΣΕΒ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ομιλία Τσίπρα που θα πραγματοποιηθεί σε λίγο, που είναι και η πρώτη του εμφάνιση με το θεσμικό του ρόλο στο ΣΕΒ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η προσφώνησή του από τον πρόεδρο του ΣΕΒ.

Στη διάρκεια της απογευματινής εκδήλωσης η ομιλία του προέδρου θα κινηθεί σε δύο μεγάλους άξονες σύμφωνα με  πληροφορίες. Θα επισημάνει ότι το ρουσφετολογικό κράτος της μεταπολίτευσης παραμένει η μεγάλη τροχοέδη της αλλαγής και θα ζητήσει να πραγματοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Οσον αφορά την οικονομία, αναμένεται να προτάξει τη μελέτη της McKinsey ως κύριο σημείο αναφοράς για την υιοθέτηση του νέου προτύπου ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα. Τέλος θα αναφερθεί στα ριζοσπαστικά μέτρα που απαιτούνται για να ξεφύγει η οικονομία από το σημερινό επικίνδυνο τέλμα.

Θα προτείνει την ανάγκη να ληφθούν ριζοσπαστικά μέτρα για να αποφευχθεί η πλήρης υποβάθμιση του παραγωγικού ιστού της χώρας σημειώνοντας ότι ο εθνικός εκσυγχρονισμός είνια μονόδρομος.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου