Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας  συμφώνησαν ότι πρέπει να γίινουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και ένα νέο Εθνικό Μνημόνιο, όπως και αν το εννοεί ο καθένας, αλλά και ότι πρέπει να ξεκινήσει ένας  ουσιαστικός διάλογος χωρίς προσχήματα και περιστροφές.

Στη διάρκεια της ετήσια γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού μετείχε και μίλησε πρόεδρος αριστερού κόμματος ,  ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ήταν προσκεκλημένος  ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Δασκαλόπουλος προσφωνώντας τον κ. Τσίπρα, τον προέτρεψε στην έναρξη ενός διαλόγου χωρίς προσχήματα ανάμεσα στο ΣΕΒ και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε προκαταβολικά χαμένοι αν παραμείνουμε στα χαρακώματα – σε τακτικές διχασμού, σε πρακτικές αλληλοαποκλεισμού, σε παράθεση στερεοτύπων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος.

Ο ίδιος επεσήμανε  ότι η χώρα μετά από τρία μνημόνια πολλά δισεκατομυρια δανεισμού γνωρίζει μαι πρωτόγνωρη κρίση, με το 1/4 του πληθυσμού στην ανεργία ακι τις επιχειρήσεις να έχουν υποστεί ανήκεστο βλάβη. Ανέφερε ότι «κι εμείς έχουμε ευθύνη γιατί ούτε το Κράτος αλλάξαμε ούτε την Κοινωνία θωρακίσαμε αλλά φερθήκαμε ως απρόθυμοι λογιστές» και δεν κάναμε ένα δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Μάλιστα κανε αναφορά σε ρήση του Μαρξ σε μια προσπάθεια να  έρθει πιο κοντά στον προσκεκλημένο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ: Θύμισε ότι είχε πει «δεν είμαστε φιλόσοφοι, ώστε να αρκεστούμε να ερμηνεύσουμε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος. Πρέπει να τον μετασχηματίσουμε – να τον ανασυγκροτήσουμε», σημείωσε, όπως και ότι «Ο ίδιος ο Μαρξ πίστευε πάντοτε ότι η παραγωγή, και η βιομηχανία ειδικότερα αποτελούν εκδήλωση των πιο ουσιαστικών δυνάμεων του ανθρώπου. Κι εμείς στον ΣΕΒ συμφωνούμε απόλυτα».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε την αναγκαιότητα της αλλαγής, επισημαίνοντας ότι «Δεν φτωχαίνουμε απλώς, ξεφτίζουμε ως χώρα. Η  Ελλάδα βουλιάζει γιατί έχει μείνει στάσιμη. Χρειαζόμαστε λοιπόν ρηξικέλευθες πολιτικές και λύσεις ανατρεπτικές. Στο πλαίσιο αυτό ο ριζοσπαστισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι χρήσιμος και ευπρόσδεκτος», κατέληξε.

Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας το λόγο αποδέχτηκε την πρόσκληση του ΣΕΒ σε ουσιαστικό διάλογο «χωρίς περιστροφές και περικοκλάδες. Κι επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς ιδεολογικά αντιπάλους, από το ΣΥΡΙΖΑ θα ακούσετε καθαρές κουβέντες», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη την απουσία του ΣΕΒ από τον διάλογο για τη νέα ΕΓΣΣΕ, καλώντας τον «να επενεξετάσετε τη θέση σας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε αναφορά του Λένιν και αστειευόμενος είπε απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΒ: «Θα τη βγω πιο αριστερά από τον πρόεδρο σας. Ο Λένιν είχε πει σοσιαλισμός ίσον σοβιέτ και εξηλεκτρισμός. Παραφράζοντας αυτή τη ρήση και μεταφέροντάς την στην εποχή μας, εγώ θα πω: Ανάπτυξη ίσον δημοκρατί συν επενδύσεις συν ελευθερίες συν κοινωνικά δικαιώματα συν επενδύσεις».

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σημειώνοντας: «Αυτή μυθολογία πως θα βγούμε από την κρίση, ό,τι αλλάζουν τα πράγματα προς το καλύτερο ίσως έχει να κάνει με εκλογικούς σχεδιασμούς. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του χρειάζονται επιγόντως προσαρμογή στην πραγματικότητα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε πέντε βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής που είναι η ακύρωση του μνημονίου, η δημοσιονομική σταθερότητα με αύξηση των εσόδων από νομικά πρόσωπα, το σταθερό εργασιακό και φορολογικό περιβάλλον με επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας με δημόσιες επενδύσεις ταχείας απόδοσης και η αποκατάσταση των θεσμών κοινωνικής προστασίας.

Επίσης,  τάχθηκε κατά των αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ της ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ λέγοντας ότι «θα μπει τέλος στη φάμπρικα των ιδιωτικοποιήσεων και πως οι ΔΕΚΟ αυτές θα περάσουν στο δημόσιο έλεγχο».

Στο τέλος ο πρόεδρος του ΣΕΒ απαντώντας στην κριτική του κ. Τσίπρα για τον διάλογο της ΕΓΣΣΕ, είπε ότι ο ΣΕΒ μετέχει και θα είναι και αύριο παρών, ενώ σημείωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρ΄σηεων – μελών του ΣΕΒ αμοίβει με μισθούς πάνω από το μέσο όρο, ενώ και οι μειώσεις δεν έχουν να κάνουν με τα ποσοστά του 30% με 40%.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Οδ. Κυριακόπουλος πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε:«Είναι σημαντικό που προσήλθε ο κ. Τσίπρας για να ξεκινήσει ο διάλογος. Αρκεί αυτή η καλή πρόθεση να συνεχιστεί και στην πράξη, να σχηματιστούν ομάδες και να ξεκινήσουν εργασίες και συζητήσεις πάνω στα σημαντικά θέματα.»

Μαρίνα Πρωτονοταρίου