Την έγκριση των δύο δόσεων - του Μαΐου και του Ιουνίου- συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ αποφάσισε το Eurogroup το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), ύστερα και από την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών άναψε «πράσινο» φως και για την εκταμίευση της δόση της Κύπρου ύψους 2 δισ. ευρώ. «Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», υποστήριξε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο, αλλά πρέπει να αναδιαρθρώσει τον δημόσιο τομέα», δήλωσε ο Γιέρουν Ντάισελμπλουμ. «Πολύ νωρίς να πούμε εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα για το 2015-2016», υπογράμμισε ο Όλι Ρεν.  


Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι η πρώτη δόση του Μαΐου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί εντός των επομένων ημερών, ενώ η επόμενη δόση, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούνιο, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει ορισμένες προαπαιτούμενες δράσεις. 

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, τα προαπαιτούμενα σχετίζονται με την απελευθέρωσητης αγοράς ενέργειας, την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διαφθορά, καθώς και με το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Είναι σαφώς μία επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα πάει καλά, αλλά δεν εφησυχάζουμε». Τόνισε, δε, ότι το κλίμα στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup ήταν «διθυραμβικό» για τη χώρα και «καλύτερο παρά ποτέ».

Αναφερόμενος στην έκθεση της Κομισιόν και το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που θα αναλογούν στο 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και στο 2,2% του ΑΕΠ το 2016, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν τη μορφή μείωσης μισθών και συντάξεων και πως η όλη προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής. 

Σημείωσε, δε, ότι τα μέτρα για τη διετία 2015-2016 θα εξαρτηθούν από το ύψος της ανάπτυξης, το οποίο δεν είναι προβλέψιμο.

Ντάισελμπλουμ: Προόδους η Ελλάδα, αλλά πρέπει να αναδιαρθρώσει το Δημόσιο 

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γιέρουν Ντάισελμπλουμ από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει προόδους, αλλά πρέπει να αναδιαρθρώσει τον δημόσιο τομέα της. 

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, τρία είναι τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση προς την Αθήνα. Αυτά είναι η σωστή λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. 

«Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να εφαρμόσει πλήρως την πολιτική των μέτρων», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup και συνέχισε λέγοντας ότι η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών βελτιώνεται, ενώ πλέον «αναγνωρίζονται οι θυσίες του λαού».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ , ακόμη, έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο, όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ένωση, ενώ κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στην δημοσιονομική προσαρμογή. 

Υποστήριξε εξάλλου ότι παρά το ότι η Ευρώπη δεν έχει βγει από την κρίση, επιστρέφει στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ρεν: Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά ο νέος γύρος αξιολόγησης

Ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν από την πλευρά του υποστήριξε ότι η νέα αξιολόγηση της Ελλάδας αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ αναφέρθηκε και στην έκθεση της Κομισιόν λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η χώρα θα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα για το διάστημα 2015-2016. 

«Μην παίρνετε το αρνητικό σενάριο ως βασικό σενάριο, υπάρχει πιθανότητα η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να είναι μεγαλύτερη» ήταν η απάντηση του Ρέν σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου. 

Υποστήριξε ότι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο, ενώ αναφορά έκανε και στη Σλοβενίας λέγοντας ότι είναι νωρίς να κριθεί το πρόγραμμα λιτότητας που παρουσίασε η πρωθυπουργός της χώρας την περασμένη εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης. 

Αναφορικά με την Κύπρο, ο Ρεν δήλωσε ότι πρέπει να λήξουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων το συντομότερο δυνατό, αλλά για την ώρα είναι ακόμη απαραίτητοι, «είναι μια ευαίσθητη ισορροπία».Όπως σημειώνει η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης μετά τη συνεδρίαση, η εκταμίευση της δόσης θα υλοποιηθεί σε δύο «υπο-δόσεις». 

Εντός ημερών τα 4,8 δισ. – τον Ιούνιο τα 3,3 δισ. 

Την ίδια στιγμή η εκταμίευση της δόσης θα υλοποιηθεί σε δύο «υπο-δόσεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. 

Η δόση του πρώτου τριμήνου, ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ «θα εγκριθεί από το Euro Working Group και το Διοικητικό Συμβούλιο του [μηχανισμού] EFSF εντός των επόμενων ημερών, ακολουθώντας την ολοκλήρωση εθνικών διαδικασιών και την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων. 

»Η εκταμίευση της δεύτερης υπό-δόσης θα γίνει τον Ιούνιο του 2013, [και θα συνδέεται] με την υλοποίηση στόχων-ορόσημων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας», συνεχίζει η ανακοίνωση του Eurogroup. 

Το Eurogroup υπογραμμίζει παράλληλα ότι πλέον είναι «σημαντικό να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των εναπομεινάντων μεταρρυθμιστικών μέτρων [...] που αποτελούν κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας.