Η Κύπρος θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε χθες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και για να αποκαταστήσει το όνομά της, δήλωσε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η Κύπρος δεν δέχθηκε επιθέσεις και «ούτε άκουσε κατά τη χθεσινή σύνοδο του Eurogroup όλες εκείνες τις κατηγορίες που ξεστόμισαν παλαιότερα οι εταίροι μας σε σχέση με το ξέπλυμα χρήματος από Ρώσους ολιγάρχες».

Ο κύπριος ΥΠΟΙΚ έκανε σαφές ότι το κλίμα στη χθεσινή σύνοδο δεν ήταν επιθετικό και ότι κάποιες ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τη Φινλανδία και τη Σλοβακία αναφορικά με τις κατηγορίες έναντι της Κύπρου αντιμετωπίστηκαν με ευκολία, όπως και άλλες παρατηρήσεις που είχαν τεθεί.

«Όλοι αναγνωρίζουν ότι κανένα άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. δεν πέρασε από τέτοιο εξαντλητικό και συγκεκριμένο έλεγχο», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και υπογράμμισε πως «η κυπριακή κυβέρνηση θα είναι απόλυτα συνεπής σε αυτή την προσπάθεια για σωστή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην πάταξη του ξεπλύματος χρήματος, που σε τελευταία ανάλυση είναι ένα διεθνές πρόβλημα».

«Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με στόχο, να καθαρίσουμε το όνομα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στις εργασίες του Eurogroup, διευκρίνισε ότι η Κύπρος δεν αντιμετώπισε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα σε σχέση με την αποδέσμευση της πρώτης δόσης. «Τα δύσκολα είχαν αποφασιστεί, τα δύσκολα είναι με αυτά που σχετίζονται με την εφαρμογή του προγράμματος και τα ακόμη πιο δύσκολα είναι αυτά τα οποία σχετίζονται με την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, με βασικό άξονα την ταχύτερη έξοδο από την ύφεση», είπε.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την εξασφάλιση της πρώτης δόσης, επεσήμανε ότι «με την παραχώρηση της πρώτης δόσης των 3 δισ. ευρώ, δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι γέμισαν και τα κρατικά ταμεία στον βαθμό που θα μας επιτρέψει να χαλαρώσουμε τη δημοσιονομικής μας πολιτική».

Είναι τα πρώτα 3 δισ. ευρώ, είπε, από το σύνολο των 10 δισ. που θα δοθούν στην Κύπρο υπό μορφή δανεισμού. «Όμως όλοι ξέρουμε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να δανειστεί ελεύθερα από τις αγορές, όπως πράττουν όλα τα κράτη. Αυτά είναι ποσά για να περάσουμε μέχρι το 2016 όταν θα πρέπει να έχουμε κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των αγορών για να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας.»

Ο κ. Γεωργιάδης διαπίστωσε επίσης πως το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη έναντι της Κύπρου έχει διαφοροποιηθεί προς το καλύτερο και πρόσθεσε ότι αυτή η εξέλιξη σχετίζεται κυρίως «με την καταγεγραμμένη διάθεση της κυπριακής κοινωνίας να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα, να διορθώσουμε τα υπαρκτά προβλήματα που αφέθηκαν να δημιουργηθούν και να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας».