Μετά την H&M και την  Inditex, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενδυμάτων στην Ευρώπη,  δέχτηκαν να υπογράψουν συμφωνία  για τη βελτίωση της ασφάλεια των κτηρίων το Μπαγκλαντές, χώρα παραγωγής των ρούχων τους.

Συνολικά επτά είναι οι μεγάλες εταιρείες που υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία και είναι οι  PVH Corp ( Tommy Hilfiger), οι βρετανικές  Tesco και Primark, η COFRA Holding AG's C&A και η γερμανική Tchibo.

Αλλες εταιρείες όπως οι Wal-Mart και  J.C. Penney Co. ξεκίνησαν να συζητάνε την υπογραφή ανάλογου συμφώνου.

Το αίτημα για την υπογραφή τέτοιων συμφωνιών ξεκίνησε από περισσότερο από 1 εκ. καταναλωτές που ζητούν από τις εταιρείες να ακολουθήσουν το προγραμμα.

Κάποιοι θεσμικοί επενδυτές έχουν ξεκινήσει επίσης να ενιδαφέρονται για θέματα ασφάλειας όπως η Illinois State Board of Investment, που είναι μέτοχος της Wal-Mart Stores Inc. ενώ και η Gap  δηλώνει ότι είναι έτοιμη να υπογράψει.

Το κόστος του να μην κάνουν τίποτα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο για αυτούς τους διεθνούς ομίλους σημειώνει ο Steve Hoch, καθηγητής marketing  στο Wharton School του Πανεπιστημίου Pennsylvania, αλλά ευτυχώς οι περισσότερες εταιρείες σπεύδουν να υπογράψουν το σύμφωνο περνώντας στους καταναλωτές το μήνυμα ότι νοιάζονται. 

Η κατάρρευση του εργοστασίου στη Rana Plaza εδώ και δύο εβδομάδες, ήταν το χειρότερο εργατικό ατύχημα στην ιστορία του Μπαγκλαντές και κόστισε τη ζωή σε  1.127  άτομα. Μάλιστα συνέβη μετά από αρκετές θανατηφόρες φωτιές που είχαν  ήδη είχαν ευαισθητοποιήσει τους ακτιβιστές που ζητούσαν από τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες να κάνουν κάτι για τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσιά τους εκεί.

Το σύμφωνο προβλέπει οι εταιρείες να πληρώνουν τους προμηθευτές τους καλύτερα ώστε να μπορούν να επενδύσουν στην αναβάθμιση της ασφάλειας των κτηρίων.  Η συμφωνία διάρκειας 5 ετών θα χρηματοδοτηθεί από τις εταιρείες που θα υπογράψουν.