Μικρή... πρόοδο σημείωσαν σήμερα οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν για την τραπεζική ενοποίηση και την επιβολή ενός μηχανισμού bail-in στις μελλοντικές τραπεζικές διασώσεις στο πλαίσιο του Ecofin, αφού κυριάρχησαν οι διαφωνίες. 

Ο Επίτροπος Tonio Blog δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι κανόνες για το bail-in  σε χώρες εκτός Ευρωζώνης που δεν έχουν πρόσβαση στην ΕΚΤ. Για συμμετοχή στο bail- in και των μη εγγυημένων καταθέσεων κάνει λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfang Schaeuble, θέση με την οποία συμφωνεί και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και Πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem.

O επιτροπος   Michel Barnier δήλωσε ότι οι καταθέτες θα έπρεπε να συμμετέχουν στο  bail in προκειμένου να σώσουν τις τράπεζες αλλά οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ πρέπει να θεωρούνται ιερές, ενώ κάποιοι ήταν επιφυλακτικοί για αυτό σε περίπτωση κρίσης Ο Jorg Asmussen ανέφερε ότι η συμμετοχή των καταθετών στη διαδικασία θα έπρεπε να είναι το τελευταίο καταφύγιο, σημείωσε ωστόσο ότι η θέσπιση κανόνων είναι θέμα επείγουσας ανάγκης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, J. Dijsselbloem, υποστήριξε ότι οι κανονισμοί για το bail - in ότι πρέπει να εφαρμοστούν το συντομότερο και να έχουν τεθεί σε ισχύ έως το 2015.

Αντίθετος με τη συμμετοχή των καταθετών ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, P. Moscovici, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα αποτραπεί η συμμετοχή των καταθετών.

Οι μη εγγυημένες καταθέσεις πρέπει να συμμετέχουν στη διάσωση των τραπεζών, διαμηνύει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να δεχθεί την εξαίρεσή τους, αλλά την θέσπιση προτεραιότητας, ανάμεσα στις εγγυημένες και τις μη εγγυημένες καταθέσεις. Τόνισε παράλληλα ότι ο χώρος για εθνική ευελιξία, όσον αφορά τους κανονισμούς που θα διέπουν το bail –in, είναι περιορισμένος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy αναμένεται να ασκήσει τις μεγαλύτερες δυνατές πιέσεις ώστε το θέμα να εξετασθεί σε υπουργικό επίπεδο και να μην αναπεμφθεί στους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής της 22ας Μαΐου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας G. Osborne προειδοποίησε ότι η ειδική προστασία για τους ανασφάλιστους καταθέτες θα σήμαινε ότι οι μεγάλοι καταθέτες θα μπορούσε απλά να μετατραπούν σε μικρότερους. Σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε στρέβλωση επενδυτικών κινήτρων καθώς θα λάμβαναν τα μέτρα τους για να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες. Σημείωσε ότι πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχει αυτό γίνει κάτι τέτοιο με επιτυχία.

Αναφορικά με τη δημιουργία ενός ταμείου ασφάλισης των καταθέσεων σημείωσε ότι θα μπορούσε να πάρει δεκαετίες, και να σημαίνει ότι  ένα τεράστιο ποσό θα έπρεπε να καταβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο. Ως εκ τούτου εξέφρασε την προτίμησή του να γίνει με εισφορά των τραπεζών προκειμένου να πληρώσει ο ίδιος ο κλάδος.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου