Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Άλενκα Μπράτουσεκ της Σλοβενίας κατέληξε σήμερα σε συμφωνία με τα συνδικάτα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα για μια νέα μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

«Βρήκαμε μια ικανοποιητική λύση», ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Γκρέγκορ Βίραντ, μετά από 11 ώρες διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα.

Η συμφωνία, που αναμένεται να υπογραφεί αργότερα σήμερα, προβλέπει τη μείωση των μισθών 160.000 δημοσίων υπαλλήλων ώστε να εξοικονομηθούν 190 εκατομμύρια ευρώ φέτος και άλλα 260 εκατ. ευρώ το 2014.

«Οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι θα συμβάλλουν περισσότερο από τους χαμηλόμισθους», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπράνιμιρ Στρούκελι, που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία εκ μέρους των συνδικάτων. Οι μειώσεις θα ισχύσουν μέχρι τα τέλη του 2014, διευκρίνισε, χωρίς όμως να αποκαλύψει πόσο θα είναι το ποσοστό της περικοπής των μισθών.

Το 2012 η προηγούμενη κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα είχε συμφωνήσει με τα συνδικάτα για μειώσεις των μισθών κατά 8%.

Η μείωση των δημοσίων δαπανών εντάσσεται στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση στις 9 Μαΐου με στόχο να μην καταφύγει η χώρα σε διεθνή βοήθεια προκειμένου να βγει από την κρίση. Η Σλοβενία βρίσκεται σε ύφεση από το 2011.