Διακήρυξη για τη συγκρότηση μιας τριμερούς εμπορικής επιτροπής υπέγραψαν, σήμερα Τρίτη στην Άγκυρα, η Τουρκία, η Σερβία και η Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης και τον υπουργό Εξωτερικού και Εγχώριου Εμπορίου και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας, Ρασίμ Λιάγιτς και Μίρκο Σάροβιτς αντίστοιχα, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης.

Μιλώντας στη συνάντηση, ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για μια ιστορική συνάντηση (σ.σ. στην τουρκική πρωτεύουσα διεξάγεται τριμερής συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ, του Σέρβου ομολόγου του Τόμισλαβ Νίκολιτς και των μελών της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και Ζέλικο Κόμσιτς), με την υπογραφή μιας διακήρυξης που ενισχύει την τριμερή συνεργασία. «Θα συνεργαστούμε στις αγορές των τριών χωρών» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσαγλαγιάν επεσήμανε ότι η Σερβία έχει επενδύσει 35 εκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία από το 2002 και πρόσθεσε: «Ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των τριών χωρών δεν είναι τόσο φιλόδοξος και με αυτή τη διακήρυξη ελπίζουμε πως θα τον ενισχύσουμε. Η Τουρκία θα παροτρύνει τις δύο χώρες (Σερβία και Βοσνία- Ερζεγοβίνη) να επενδύσουν στην Τουρκία, αίροντας τα όποια εμπόδια».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ρασίμ Λιάγιτς δήλωσε ότι η διακήρυξη είναι «πραγματιστική και πρακτική» και πρόσθεσε πως «είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με μια τόσο ισχυρή χώρα, όπως η Τουρκία».

Η διακήρυξη, σύμφωνα με τον Σέρβο αξιωματούχο, «θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο στην πολιτική σταθερότητα στα Βαλκάνια και θα παράσχει βιώσιμες ευκαιρίες. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τον όγκο των εμπορικών ανταλλαγών με την Τουρκία, φέρνοντας μαζί τους επιχειρηματίες προκειμένου να συνεργαστούν». Από την πλευρά του, ο κ. Σάροβιτς ανέφερε πως οι τουρκικές επενδύσεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη έχουν αυξηθεί και πως ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Η επόμενη αντίστοιχη συνάντηση θα διεξαχθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο, στο Σαράγεβο, την πρωτεύουσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.