Οκτώ θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα στο παγκόσμιο δείκτη Liner Shipping Connectivity (LSCI)*, ο οποίος καθορίζεται από τον οργανισμό United Nations Conference on Trade and Development (ΟΟΣΑ) και αφορά την κατάταξη των λιμένων, με βάση τόσο την ετήσια δραστηριότητα τους, όσο και το βαθμό σύνδεσης τους με το παγκόσμιο δίκτυο των δια θαλάσσης μεταφορών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του United Nations Conference on Trade and Development, τα Ελληνικά λιμάνια κατά την διάρκεια του περασμένου έτους 2012 κατατάχθηκαν στην 24η θέση παγκοσμίως, μεταξύ 155 χωρών, ως προς τη σημαντικότητα τους στο παγκόσμιο εμπόριο, σκαρφαλώνοντας οκτώ θέσεις σε σύγκριση με το 2011 οπότε και βρίσκονταν στην 32η θέση παγκοσμίως.

Καθοριστική σημασία στην ανοδική αυτή πορεία των Ελληνικών λιμανιών έχει παίξει η απόδοση του Κοντέινερ Τέρμιναλ της COSCO (PCT S.A.), στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, μια απόδοση η οποία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς στην διάρκεια των τελευταίων ετών.

Συγκεκριμένα κατά το ημερολογιακό έτος που έληξε τον Μάιο του 2011 η PCT S.A. είχε διακινήσει περί των 378,9 χιλιάδων κοντέινερ, ενώ κατά το ημερολογιακό έτος μεταξύ Μαΐου 2011 και Μαΐου 2012, ο αριθμός των κοντέινερ που είχαν διακινηθεί από τις εγκαταστάσεις της είχαν εκτοξευτεί στις 874,6 χιλιάδες κουτιά, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 130,8%.

Εξάλλου το προφίλ των Ελληνικών λιμένων ενισχύθηκε δυναμικά από την συνεχή αύξηση των προσεγγίσεων πλοίων σημαντικών τακτικών γραμμών στο παραπάνω τέρμιναλ.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης, μεταξύ των 155 χωρών, βρίσκονται τα λιμάνια της Κίνας με τον δείκτη LSCI να διαμορφώνεται στις 156,2 μονάδες. Στην δεύτερη θέση ακολουθεί το Χονγκ-Κογκ με 117,2 μονάδες και στην τρίτη βρίσκεται η Σιγκαπούρη με 113,2 μονάδες.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Νότιος Κορέα (101,7 μονάδες), στην πέμπτη η Μαλαισία (99,7) στην έκτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ (91,7), στην έβδομη η Γερμανία (90,6), στην όγδοη είναι η Ολλανδία (88,9), στην ένατη το Ηνωμένο Βασίλειο με 84 μονάδες και την πρώτη δεκάδα κλείνει το Βέλγιο (78,9 μονάδες).

Η Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε βρίσκεται στην 24η με 45,5 μονάδες, ενώ υψηλότερα από την Ελλάδα, στην θέση 19, βρίσκεται η Τουρκία με 53,2 μονάδες.