Στην τρίτη ύφεση σε διάστημα τεσσάρων ετών βυθίστηκε η γαλλική οικονομία, εντείνοντας την πίεση προς τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να υιοθετήσει πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης.


Όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2013, έπειτα από πτώση 0,2% που είχε εμφανίσει το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα στοιχεία ήταν χειρότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν μείωση του γαλλικού ΑΕΠ κατά 0,1%.

Κλείνοντας έναν χρόνο στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας σήμερα, ο Ολάντ είναι αντιμέτωπος με ένα ποσοστό ανεργίας που βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και μια δημοτικότητα στο ναδίρ.

Τη στιγμή που η οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει φέτος προς το δεύτερο συνεχές έτος συρρίκνωσης, ο γάλλος πρόεδρος ασκεί πιέσεις στους ευρωπαίους εταίρους του για επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των ελλειμμάτων στη νομισματική ένωση προς όφελος των αναπτυξιακών πολιτικών.

«Το πιο σημαντικό τώρα είναι να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και απασχόληση», δήλωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει κατά 0,4% το 2013, έπειτα από πτώση 0,6% που είχε εμφανίσει το 2012. Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο θα δημοσιευτούν από τη Eurostat εντός της ημέρας.