Διαμάχη έχει ξεσπάσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το αν το νερό είναι ή όχι ανθρώπινο δικαίωμα. Ηδη η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, με τίτλο "Το Νερό είναι Ανθρώπινο δικαίωμα" έχει συγκεντρώσει 1,5 εκ.  υπογραφές από όλη την Ευρώπη ενώ 8 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία και Σλοβενία) έχουν ξεπεράσει το μίνιμουμ υπογραφών που απαιτείται.

Η εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών συνεχίζεται καθώς είναι αρκετές οι χώρες που χρειάζονται λίγες χιλιάδες υπογραφών για να φτάσου στο απαιτούμενο όριο (Ελλάδα,Ισπανία, Κύπρος,Ιταλία, Ολλανδία) ενώ σε άλλες χώρες η καμπάνια συγκεντρώνει τώρα τις υπογραφές (Πορτογαλλία, Γαλλία, Μάλτα, Σουηδία, Ιρλανδία και Δανία).

 O Jan Willem Goudriaan, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτών σημειώνει  «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών μας έχει καταφέρει να ανοίξει τη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με το νερό και την αποχέτευση και την πρόκληση να εξασφαλίσει ότι εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν πρόσβαση σε αυτό το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση και η φάση προ-ιδιωτικοποιήσεων   έχουν κάνει εκατομμύρια Ευρωπαίους να συσπειρωθούν και να στηρίίξουν τις προσπάθειες μας για να μείνει μακριά το νερό και η αποχέτευση από τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς.  Η εκστρατεία θα συνεχιστεί  μέχρι το καλοκαίρι ώστε να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες συγκεντρώνοντας τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό υπογραφών. Η   συλλογή υπογραφών ξεκίνησε από τις 4  Σεπτέμβρη του 2012 και σε λιγότερο από 9 μήνες έχουμε επιτύχει αυτό που καμία προηγούμενη ευρωπαϊκή οργάνωση έχει κάνει ποτέ.»

Οι συμμετέχοντες στην  Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία (http://www.right2water.eu/el) πρέπει να έχουν την ηλικία που παρέχει δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (18 ετών, εκτός από την Αυστρία όπου η ηλικία απόκτησης δικαιώματος ψήφου είναι τα 16 έτη). 

Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα.  Καλεί  την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ, και να προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλους. Η νομοθεσία τής ΕΕ, σημειώνει, πρέπει να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να εξασφαλίζουν και να παρέχουν σε όλους τους πολίτες πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα καθαρού, πόσιμου νερού και σε δίκτυο αποχέτευσης. Προτείνει:

Τα θεσμικά όργανα και τα κράτη-μέλη τής ΕΕ να είναι υποχρεωμένα να εξασφαλίζουν ύδρευση και αποχέτευση για όλους τους πολίτες.
Η υδροδότηση και η διαχείριση των υδάτινων πόρων να αψηφούν τους «κανόνες τής εσωτερικής αγοράς» και να απαγορεύεται η απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών ύδρευσης.
Η ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειές της για να έχουν όλοι πρόσβαση σε ύδρευση και αποχέτευση.

Στον αντίποδα, της εν λόγω κίνησης,  κινείται  συνέντευξη του Προέδρου της Nestle κ. Peter Brabeck (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nTqvBhFVdvE) για το ντοκιμαντέρ «Ταΐζουμε τον κόσμο», στην οποία ισχυρίζεται ότι το νερό δεν είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Αρνείται την ιδέα ότι η φύση και τα προιόντα της είναι αγαθά και λέει πως το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι πλέον σε θέση να αντισταθούν στην κυριαρχία της φύσης είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Αναφέρεται και στη βιολογική γεωργία και σημειώνει πως η γενετική τροποποίηση είναι καλύτερη.. Ο κ.  Brabeck σημειώνει  ότι το νερό είναι το πιο σημαντικό αγαθό πρώτης ύλης στον κόσμο και ότι η ιδιωτικοποίηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή του. Ισχυρίζεται ότι η ιδέα ότι το νερό είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα προέρχεται από «εξτρεμιστικές» ΜΚΟ και τονίζει ότι το  νερό είναι ένα τρόφιμο όπως και κάθε άλλο, και πρέπει να έχει μια αξία στην αγορά. Να σημειωθεί ότι η Nestle είναι ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής νερού στον κόσμο
Πιστεύει ότι η μέγιστη κοινωνική ευθύνη του κάθε προέδρου εταιρειών είναι να βγάζει όσο το δυνατόν περισσότερο κέρδος, έτσι ώστε οι άνθρωποι να έχουν θέσεις εργασίας.

 Μαρίνα Πρωτονοταρίου