Ο εκτελεστικός διευθυντής της ρωσικής θυγατρικής της γαλλικής τράπεζας Société Génèrale ετέθη υπό κράτηση σήμερα στη Μόσχα ως ύποπτος για δωροληψία, καταφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα στις ελπίδες του ομίλου για να διευρύνει τη διείσδυσή της στην μεγαλύτερη αγορά όπου δραστηριοποιείται στο εξωτερικό.

Η ανάκριση του επικεφαλής της Rosbank Βλαντίμιρ Γκολούμπκοφ ακολουθεί την πρόσφατη διακήρυξη του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την πάταξη της διαφθοράς στις επιχειρήσεις και τη δημόσια ζωή, αλλά παράλληλα συνιστά ένα πλήγμα για τις λιγοστές ξένες τράπεζες που έχουν απομείνει στη χώρα. 

Ο Γκολούμπκοφ συνελήφθη «με την υπόνοια της παράνομης αποδοχής χρηματικής αποζημίωσης» συνολικά 5 εκατ. ρουβλίων (123.000 ευρώ), ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών στην ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει μεν τον βαθμό του στην τράπεζα, αλλά όχι και το όνομά του. Ο ίδιος κατηγορείται επίσης και για δωροληψία 1,5 εκατ. ρουβλίων για την χορήγηση ενός δανείου, υπόθεση για την οποία κρατείται κι άλλο ένα διευθυντικό στέλεχος της Rosbank. 

Η ίδια η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει τα γεγονότα, όμως πηγή προσκείμενη στην υπόθεση δήλωσε πως κατά τη σύλληψή του, ο Γκολούμπκοφ βρισκόταν στο γραφείο του στη Μόσχα. Οι πληρωμές κάτω από το τραπέζι για την παροχή δανείων δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στη Ρωσία. Οι περιπτώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όμως, οφείλονται συνήθως στη δράση που αναλαμβάνουν οι ανταγωνιστές, μέσω των λεγόμενων «διοικητικών μέτρων», προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στις τράπεζες. 

Παρά την ανακοίνωση περικοπών, μετά τη δημοσίευση των περσινών της αποτελεσμάτων, η SocGen αποφάσισε να παραμείνει ενεργή στη Ρωσία, μία αγορά που έχει καταστεί πολυέξοδη κατά την τελευταία δεκαετία, αναγκάζοντας πολλές δυτικές τράπεζες, όπως η Barclays και η HSBC να αποσυρθούν, καθώς έχουν να ανταγωνισθούν τις γιγαντιαίες ρωσικές τράπεζες Sperbank και VTB.