«Στις πολιτικές λιτότητας οφείλεται, πρωτίστως, η ύφεση που πλήττει την Ευρώπη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την ανάπτυξη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, μετά τη συνάντηση που είχαν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού επεσήμανε ότι η Γαλλία εισήλθε σε περίοδο οικονομικής ύφεσης (0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2013), τόνισε ότι η ύφεση πλήττει πολλές χώρες της ευρωζώνης.

Αυτό, είπε ο Ολάντ, οφείλεται πρωτίστως στις πολιτικές λιτότητας και δευτερευόντως στην έλλειψη ρευστότητας, αλλά και στην απώλεια εμπιστοσύνης προς τη ζώνη του ευρώ.
Πρόσθεσε πάντως ότι με τις σημαντικές αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ τον τελευταίο χρόνο, και κυρίως με τις αποφάσεις που αφορούσαν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αποκαταστάθηκαν τόσο η σταθερότητα όσο και η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ακόμη ότι τα επιτόκια δανεισμού έχουν μειωθεί, ακόμα και για τις πιο ευάλωτες χώρες, ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών και ότι η ΕΕ αρχίζει να επιδεικνύει μεγαλύτερη ευελιξία, όσον αφορά τη διόρθωση των ελλειμμάτων από τα κράτη-μέλη.

Ωστόσο, όλα αυτά, δεν αρκούν για να τονώσουν την ανάπτυξη, σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα και να εφαρμοστεί το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη, το οποίο επικυρώθηκε από την Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο του 2012.

«Αυτό που θέλω από την Ευρώπη είναι να επιδείξει την ίδια θέληση και αφοσίωση στην τόνωση της ανάπτυξης, με αυτήν που επέδειξε για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Ζοζέ Μπαρόζο υπενθύμισε ότι η Επιτροπή πρόκειται να εισηγηθεί στα κράτη-μέλη να δοθεί διετής παράταση στη Γαλλία, προκειμένου να εκπληρώσει το στόχο μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% ως το 2015.
Σημείωσε μάλιστα ότι στο βαθμό που τα κράτη-μέλη προχωρούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η Επιτροπή μπορεί να επιδείξει μεγαλύτερη ελαστικότητα όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.

Αναφερόμενος στην ανεργία των νέων, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η Επιτροπή αναζητά τρόπους ώστε να αποδεσμευτούν άμεσα τα 6 δισ. ευρώ από το Ταμείο για τους νέους. Το θέμα αυτό, πρόσθεσε, πρόκειται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.