«Πράσινο» φως για την εκταμίευση της δόσης των 4,2 δισ. ευρώ του Μαΐου έδωσε το EuroWorkingGroup το οποίο συνεδρίασε την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αυτό αναμένεται να γίνει το αργότερο έως την προσεχή Παρασκευή, προκειμένου την ίδια ημέρα το ποσό να πιστωθεί στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Και τούτο καθώς την προσεχή Δευτέρα, 20 Μαΐου, πρέπει να αποπληρωθούν «ακούρευτα» ελληνικά ομόλογα ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που κατέχει κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ενώ έως και το τέλος Αυγούστου, το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει επιπλέον λήξεις ομολόγων ύψους 4,9 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στα 3,3 δισ. ευρώ, που αποτελούν τη δόση (από την ευρωζώνη) για το β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το ποσό αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούνιο, εφόσον έχουν εκπληρωθεί τρεις προαπαιτούμενες δράσεις. Αυτές αφορούν στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και στο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

 

Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να επανέλθουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής της τρόικας για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Ενώ ο τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για την περίοδο 2015- 2016 θα εξεταστεί από τους εκπροσώπους των δανειστών στις αρχές του Φθινοπώρου.