Εκπρόσωποι των ισχυρότερων κλάδων της ελληνικής οικονομίας με διεθνή παρουσία, της ναυτιλίας, του τουρισμού, των τροφίμων, του τραπεζικού κλάδου αλλά και των νέων τεχνολογιών, συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην Κίνα, προσδοκώντας ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους στη μεγαλύτερη οικονομία της γης και νέες συμφωνίες.
Συνολικά 73 επιχειρηματίες ακολουθούν τον πρωθυπουργό ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής στην Κίνα θα πραγματοποιηθούν δύο επιχειρηματικά φόρουμ, ένα στη Σαγκάη και ένα στο Πεκίνο.

Ο κλάδος των τροφίμων, που εκπροσωπείται μεταξύ άλλων από τις εταιρείες Vivartia, Creta Farm, Μεβγάλ, Γιώτης Γαία καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών οίνου και ελαιολάδου αλλά και του κλάδου του μαρμάρου, του γούνας, προϊόντα για τα οποία υπάρχει ιδιαίτερα ενδιαφέρον στην κινεζική αγορά.

Ειδικότερα, στην αποστολή συμμετέχουν οι

 • κ. Ι. Γιώτης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. NOURISHING ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ,
 • ο κ. Ευστ. Μαρούσης σύμβουλος επιχειρήσεων ΔΕΛΤΑ Α.Ε. / VIVARTIA,
 • ο κ. Π. Παπαδάκης διευθύνων σύμβουλος ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε.,
 • κ. Αλ. Ιωάννου μέλος του Δ.Σ. , Κατώγι Στροφιλιά Οινοποιεία & Αμπελώνες,
 • ο κ. 'Αρ, Κεφαλογιάννης διευθύνων Σύμβουλος της GAEA Olive Oil προϊόντα,
 • ο κ. Εμμ. Δομαζάκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CRETA FARMS και εκπρόσωπος της Mediterra.


Από τον τραπεζικό κλάδο συμμετέχουν οι:

 • κ.κ. Π. Χριστοδούλου, Διευθύνων Σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος,
 • κ. Κ.Βουσβούνης γενικός διευθυντής Global Corporate & Investment Banking της EUROBANK,
 • κ. Σπ. Παπασπύρου αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.


Από τον κλάδο της τεχνολογίας εκπροσωπείται η Intralot, ενώ στην αποστολή περιλαμβάνονται:

 • ο κ. Αθ. Πότσης Senior Manager της "Ευρωπαϊκά Συστήματα Αισθητήρων – Aerospace",
 • ο κ. Θ. Φέσσας πρόεδρος της Quest Συμμετοχών,
 • ο κ. Δ. Βατικιώτης γενικός διευθυντής ATCOM.

Για την τεχνολογία η δικτύωση και η ανάπτυξη μονάδων στην κινέζικη αγορά δημιουργεί σημαντικές δυνατότητες μείωσης κόστους αλλά και ανάπτυξης των εξαγωγών σε ανταγωνιστικές αγορές.


Η σημασία της ναυτιλίας στην ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών επιχειρηματικών σχέσεων είναι καθοριστική καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των κινεζικών εισαγωγών και εξαγωγών εμπορευμάτων μεταφέρεται με ελληνόκτητα πλοία με πολλά εξ΄ αυτών να έχουν μάλιστα ναυπηγηθεί τελευταία στην Κίνα από Έλληνες εφοπλιστές και κινεζικές τραπεζικές χρηματοδοτήσεις.

Από τη ναυτιλία στην αποστολή συμμετέχουν οι εφοπλιστές:

 • ο κ.κ. Προκοπίου,
 • ο κ. Βενιάμης,
 • ο κ. Γ. Βερνίκος πρόεδρος Vernicos Yachts Θαλάσσιος τουρισμός / σκάφη αναψυχής και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων,
 • ο κ. Σ. Παλιός διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Diana Shipping Inc. / Diana Containerships Inc


Από τον τουρισμό οι:

 • κ.κ. Αλ. Αγγελόπουλος αντιπρόεδρος του ομίλου Aldemar,
 • η κυρία Μάρη Δασκαλαντωνάκη διευθύνων σύμβουλος DASKALANTONAKIS GROUP,
 • κ. Αχ. Κωνσταντακόπουλος πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος ΤΕΜΕΣ Α.Ε. - Costa Navarino,
 • ο κ. Μ. Καμπουρίδης διευθύνων σύμβουλος Dolphin Capital Investors Land & Real Estate Investments,
 • η κα Μαρία Θεοφανοπούλου γενική διευθύντρια International Publications Ltd και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΗΑΤΤΑ.

Επίσης εκπρόσωποι των ταξιδιωτικών γραφείων Αμφιτρίων Odyssey Travel Ltd και Travel Plan.


Στην αποστολή συμμετέχει και ο κ. Κουτσολιούτσος της Folli Follie, πρωτοπόρος στην ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων στην Κίνα και στην ανάδειξη της σημασίας των επιχειρηματικών συνεργασιών με τη χώρα.

Από των κλάδο της ενέργειας η Yingli Green Energy Greece Sales GmbH. και η BIG SOLAR S.A και της βιομηχανίας ο κ. Ευρ. Δοντάς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ και ο κ. Ευάγ. Χαϊδάς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Ο κ. Οδ. Αθανασίου πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Lamda Development,ο κ. Γ. Μποτζάκης διευθυντής πωλήσεων Terra Creta SA, ο κ. Λ. Κρανιάς πρόεδρος της AVANTI FURS και ο κ. Κ. Κουσκούκης αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλάδας-Κίνας.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, που κοινοποίησε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Κίνα, ο κ. Σαμαράς την Πέμπτη θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Λι Κετσιάνγκ.

Την Παρασκευή, ο Α. Σαμαράς θα μιλήσει στο Ελληνοκινεζικό Business Forum, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει αποδεκτός από τον πρόεδρο της χώρας, Σι Ζινπίνγκ.

Το Σάββατο, θα μεταβεί στην επαρχεία Χαντζόου, όπου και θα συναντηθεί με την κυβέρνηση της Περιφέρειας, ενώ θα μιλήσει και στο World Cultural Forum.
Kαθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Κίνα, ο Α. Σαμαράς θα έχει επαφές με κρατικούς φορείς και Κινέζους επιχειρηματίες.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Αζερμπαϊτζάν, όπου θα έχει επαφές με την κυβέρνηση της χώρας.
Η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να ζητήσει τη σύνδεση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα με απτές κινήσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την «πραγματοποίηση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την εισαγωγή τεχνογνωσίας, τη διασφάλιση παροχής υψηλού επίπεδου υπηρεσιών όπου εμπλακούν κινεζικά συμφέροντα και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας εν γένει», προκειμένου οι επενδύσεις να συμβάλουν μακροπρόθεσμα στην εθνική οικονομία.

Στο πρότυπο του επιτυχμένου κινεζικού project της Cosco στον Πειραιά αναμένεται εξάλλου ευρύτερο κινέζικο ενδιαφέρον για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις στον κλάδο των υποδομών.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου